Cerita Pengajaran

Di sini ada satu cerita untuk dikongsi bersama. Walaupun ianya dalam bahasa Inggeris, namun saya harap anda dapat memahaminya. Jika ada yang ingin menterjemahkannya untuk pemahaman lebih ramai orang, saya sentiasa mengalu-alukan. 🙂

The Ah Kau Story

Ah Kau is a guy who sells newspaper every morning next to your apartment, and you are one of his daily regular customers. Before dashing off to your office every day, you will go to his small stall and buy The Star newspaper. Wearing a newly pressed shirt, a tie, and a pair of Clarks shoes, you grab a copy of The Star, pay RM1.20 and exchange smiles with Ah Kau and greet him.

“Apa macam Ah Kau ini hari? Bisnes ada baik?”

The normal greeting like you do every day. Yes, Ah Kau doesn’t speak English. He speaks Chinese and knows a little bit of Malay. He speaks a little bit of Malay but with a very thick Chinese accent.

“Biasa saja… ini bisnes aa, kadang kadang baik, kadang kadang tada untung oo….”

“Biasalah hidup. Kadang kadang ok, kadang kadang tak ok.” You give Ah Kau a pat on the back. You smile and walk away and get into your car. You start the engine and start driving to your office, a multinational semiconductor company located in a premier industrial area. You are a young and promising finance executive and the future looks bright for you.

A year goes by and things look pretty good on the track. You decide to marry your fiance and have your new wife moves in to your place. Both of you feel happy because you can save more money as the two of you will be sharing one apartment and can live as one.

Ah Kau is still selling the newspaper as usual. Sometimes in the morning your wife gets the newspaper from Ah Kau instead of you.

A year later a child comes along, and you decide to buy and move into a newly developed condominium just across the street. This place is bigger so it will be perfectly fit for the 3 of you. But since both of you are working, you decide to get a maid to take of the household and your kid.

By this time you’re offered a managerial job from another multinational; the remuneration package offered is much better in terms of the pay, contractual bonus, medical benefits, ESOS scheme and a few others which make it impossible for you to decline. So you join this company happily.

You get busier. You realize that you spend less and less time with your family. When your department is busy preparing for the next audit, your working hours become more and more ridiculous. Any internal issues arising in the office means you’ll be stuck in the office until 8 or 9 pm. Sometimes, during the weekend, you’ll spend your time in your office, buried under paper works and documentations, instead of taking your family for a walk in the park.

One morning, on your way to get your copy of The Star, you realized that Ah Kau is no longer in his stall. So is his rundown motorbike. Instead, there’s another young Chinese guy at the stall.

“What happen to Ah Kau?” You ask out of curiosity.

“Oh, he is still around, but he is no longer taking care of this stall as he has opened up a new grocery shop down town. I am running this newspaper stall for him.”

“Ok,” you smile. You feel happy for Ah Kau. “At last he manages to improve his life.”

Your normal life continues. A year passes by and at the end of your company’s fiscal year, you’re rewarded for your effort with a 5 months bonus pay-out by your employer. Wow. Now that is a very handsome reward. You feel your effort has been equally compensated. To celebrate, you decide that it’s time to trade your 5-year old Proton Wira to the latest Honda Civic model. It won’t be much a problem to you to get a loan scheme from the bank as your pay slip will provide you an easy gateway to access financial help from any bank.

One day, the hardest reality of life hits you right on the face. The company that you’ve been working for years announces that they’re moving their business to China for cost and competitive reason and has asked you to find a job somewhere else. “What?” You scream out cold. “I got a lot of liabilities on the card! Who’s gonna pay for my mortgage? My car? My credit card? My gym fees? My bills?” You yell like there’s no way out.

This is the first time you feel let down by your own employer. All your hard work seem to go up on the smoke. You feel sick. You now hate your company. On the way home, you stopped by at a mamak restaurant for a cup of teh tarik while pondering about your future. Alone.

Suddenly you saw this new, shiny BMW 3 series being parked nearby. And to your surprise, it was Ah Kau. Yes, Ah Kau who used to sell newspapers nearby your old apartment. “What happened to old Ah Kau?” You whisper to your self.

Ah Kau still recognizes you, and sit next to you, and shared his story.

To make it short, Ah Kau had accumulated his money from selling newspapers to open more stalls, one after another. Every new stall is run by his workers so that he focused on opening more and more stalls, which in turn give him more and more money. Over the years, he had accumulated enough cash to open up new grocery store while at the same time buying more assets to grow his wealth. And his current wealth and success is achieved without any loan or financial help from banks and other financial institutions.

There you go. That’s the story. While Ah Kau is set to become financially free, you’re back to where you’re started before. Ground zero.

Before leaving, Ah Kau gives you a familiar quote, “Biasalah hidup. Kadang kadang ok, kadang kadang tak ok.” He gives you a pat on the back and walks away.

In reality, if you’re observant enough, there are a lot of Ah Kaus out there, that you will see every day and every where you go. The names are different, but inside them is every character of Ah Kau. They might be Uncle Dorai, Ah Chong, Pak Abu, Makcik Gemuk, Pak Man nasi lemak or others.

They look to be struggling on the surface, but if you look carefully and compare with you life, many of them are living with little or no liabilities. They ride an old ‘kapcai’ bike. They live in an old rundown house. They don’t have credit card to swipe. They wear a 10-year old shirt and short. No new, shiny Toyota Harrier. In short, their living means are far below than yours. But what you don’t realize is that many of them can save more money than yours, and over the years generate enough money to expand their business, or invest in properties. Their asset columns are much thicker than that of yours.

So the next time you see Ah Kaus, never look down on them, and never under estimate them. Or else you’re up for a harsh reality lesson.

Jadi, apakah yang anda pelajari dari cerita pendek ini?

Walaupun ianya mungkin satu cerita rekaan, sebenarnya memang ramai di antara jiran kita yang sebegini. Contoh terdekat saya ialah jiran sebelah rumah yang menjual roti canai di pasar malam. Siapa sangka dengan bisnes roti canai di pasar malam boleh menjadikan jiran saya memandu sebuah Mercedes?

MLM Memang Skim Piramid?

Memang perbincangan skim piramid dan MLM bagai tidak dapat dipisahkan… perdebatan ini tidak akan berakhir walaupun ianya telah bertahun dibahaskan.

Saya juga tak merasakan yang topik ini akan kurang diperkatakan di masa akan datang. Kalau tak percaya, simpan e-mel ini dan baca sekali lagi 2 atau 3 tahun akan datang, dan lihatlah di pelbagai forum yang membincangkan perniagaan sebegini.

Jadi, betulkan MLM itu ialah sebuah skim piramid?

Sebelum saya jawab soalan ini, biar saya berikan 3 senario di bawah:

1. Sebuah kerajaan mempunyai seorang presiden atau perdana menteri, diikuti oleh beberapa menteri… dan wakil-wakil rakyat lain, ketua daerah dan sebagainya.

Cuba perhatikan…

Adakah jumlah perdana menteri lebih ramai dari menteri? Bagaimana pula jumlah menteri berbanding wakil rakyat… dan jumlah… anda tahu selebihnya bukan?

2. Sebuah syarikat mempunyai seorang CEO atau presiden, diikuti dengan naib presiden, direktor, pengurus dan lain-lainnya.

Berapa ramaikah bilangan direktor jika dibandingkan dengan jumlah pengurus?

Sudah tentulah jumlah direktor lebih rendah dari jumlah bilangan pengurus.

Bagaimana pula gaji presiden berbanding gaji seorang pengurus? Bolehkah seorang pengurus mempunyai gaji setinggi gaji pesiden? Tentu kucar-kacir pengurusan syarikat ini jika gaji presiden (orang paling tinggi dalam piramid) lebih rendah daripada gaji seorang pengurus.

3. Sebuah organisasi MLM mempunyai pemimpin yang mempunyai lebih ramai orang di bawah beliau dengan pelbagai pangkat yang lebih rendah. Beliau mendapat lebih banyak pendapatan daripada orang lain.

Walau bagaimana pun, tidak mustahil orang di bawah beliau menjadi lebih bagus dan menyamai atau mendapat lebih banyak pendapatan daripada beliau pada suatu hari nanti. Semuanya bergantung kepada usaha mereka membina sebuah piramid yang besar.

Jadi, apakah kesimpulan yang hendak saya buat di sini?

Senario manakah lebih adil?

Jangan anda tersalah anggap yang sesebuah organisasi piramid itu adalah menyalahi di sisi undang-undang. Yang salahnya ialah skim cepat kaya yang menggunakan piramid untuk menindas orang bawahan.

Sebenarnya, organisasi yang berbentuk piramid adalah sebuah organisasi yang kukuh. Jika tidak, sebuah negara mungkin akan tumbang. Ekonomi negara akan ke belakang, dan orang akan terus gagal di dalam bisnes.

Masalah piramid dan MLM sepatutnya difahami dengan betul… dan bukannya mengambil kesimpulan yang MLM adalah sebuah piramid yang menyalahi undang-undang.

Jadi, betulkan MLM itu sebuah piramid?

Ya, MLM ialah sebuah piramid tetapi tidak semestinya skim piramid atau skim cepat kaya yang menyalahi undang-undang. Kerajaan kita juga berbentuk piramid, syarikat swasta dan kerajaan juga berbentuk piramid. Mungkin keluarga anda juga berbentuk piramid.

ikhlas,

Zamri Nanyan
http://www.RahsiaMLM.com

================================================
Zamri Nanyan berjaya membongkar rahsia kejayaan Tom “Big Al” Schreiter dengan terbitnya ebook hebat Rahsia Sistem Merekrut MLM. Buat pertama kalinya dalam sejarah, buku Tom Schreiter ini diterjemahkan ke dalam Bahasa Malaysia. Dapatkan ebook ini sekarang di http://www.RahsiaMLM.com
================================================

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan dan Tom “Big Al” schreiter di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

Rahsia MLM: Taktik Jom Makan…

Sudin (bukan nama sebenar) mempelawa rakannya Zaidi (juga bukan nama sebenar) datang ke rumah.

Kata Sudin, “aku nak jemput kau makan sikit kat rumah aku malam ni. Datanglah”. Zaidi pun setuju dan tepat 8:30 malam, Zaidi sudah berada di rumah Sudin.

Zaidi berasa aneh kerana Sudin ada seorang lagi tetamu asing yang belum pernah beliau kenali di rumah Sudin.

Tak lama kemudian, tahulah Zaidi yang tetamu asing itu ialah upline Sudin yang bakal memperkenalkan satu peluang hebat – peluang mendapatkan pendapatan yang tiada hadnya di dalam dunia ini.

Dalam masa setengah jam kemudian, Zaidi sudah diperkenalkan dengan produk unik X yang mampu merawat pelbagai jenis penyakit. Bukan itu sahaja, jika Zaidi menyertai kumpulan pengedar mereka, Zaidi berpeluang melancong ke 5 buah negara asing dalam masa 3 tahun dari sekarang. Pangkat “manager”, “diamond” dan “super duper diamond” juga dijelaskan.

Wow! Sudin teruja… namun Zaidi masih lagi bingung.

???

“Aku ingat ada kenduri, rupa-rupanya ada duri”, fikir Zaidi.

Zaidi rasa tertipu, walaupun selepas pembentangan peluang perniagaan tersebut, memang ada nasi briani lauk ayam masak ros. Nasinya enak, namun Zaidi masih tidak dapat lupakan yang dirinya sudah ditipu.

Sebelum pulang, Zaidi dipujuk untuk menyertai kumpulan pemasaran rangkaian mereka. Disebabkan sudah makan nasi briani berlaukkan ayam lazat, Zaidi secara terpaksa akur menandatangani borang pengedar.

Malam itu, Zaidi pulang ke rumah dengan perasaan hampa. Walaupun beliau sudah menyertai syarikat pemasaran rangkaian XYZ yang Sudin perkenalkan, beliau bersumpah yang beliau tidak akan menggunakan taktik “makan percuma” kepada rakan-rakannya yang lain semata-mata untuk mendapatkan ahli baru di bawah beliau.

Kata hati Zaidi, “cukuplah aku saja yang terkena”.

Saya rasa tidak kurang juga di antara kita yang diperkenalkan kepada pemasaran rangkaian secara “bait and switch” – umpan sesuatu benda, kemudian perkenalkan peluang perniagaan.

Tak tahulah jika anda tidak terasa, tetapi saya juga akan merasakan seperti apa yang Zaidi rasakan sekiranya teman rapat saya cuba menaja saya dengan cara sebegitu.

Apa salahnya jika diberitahu perkara yang sebenar. Sudin boleh katakan kepada Zaidi yang beliau ingin menjemput Zaidi datang ke rumah bertemu Upline beliau untuk membincangkan satu peluang menambah pendapatan sampingan, dan di samping itu juga, Sudin ada buat makan-makan sikit.

Paling kurang, Zaidi sudah bersedia dengan apa yang bakal beliau hadapi.

Jika Zaidi tak dapat datang, mungkin Halim, mungkin Kasim, mungkin Ahmad dapat datang.
ikhlas,

Zamri Nanyan
www.RahsiaMLM.com

================================================
Zamri Nanyan berjaya membongkar rahsia kejayaan Tom “Big Al” Schreiter dengan terbitnya ebook hebat Rahsia Sistem Merekrut MLM. Buat pertama kalinya dalam sejarah, buku Tom Schreiter ini diterjemahkan ke dalam Bahasa Malaysia. Dapatkan ebook ini sekarang di http://www.RahsiaMLM.com
================================================

 

 

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan dan Tom “Big Al” schreiter di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

10 Pembeli ebook Rahsia MLM Bertuah

Pada 21-30 November lalu, saya mengadakan promosi untuk pembeli RahsiaMLM dan salah satu insentif yang saya berikan ialah – pada setiap hari, saya akan pilih seorang pembeli bertuah untuk mendapat hadiah istimewa daripada saya.

Hadiah tersebut berupa sebuah buku tulisan Richard Brooke yang bertajuk “Mailbox Money”. Ini ialah buku asal yang saya terjemahkan ke dalam Bahasa Malaysia, namakannya “Wang Dari peti Surat” dan boleh didapati apabila membeli ebook RahsiaMLM.

Jadi, di sini saya umumkan 10 pemenang pembeli bertuah yang saya pilih secara rawak:

Azean Azlina Mudzakir
Amirullah Bin Bujang Shawal
Abdullahisham Saedon
Mohamad Johari b Rajikin
Mohd Sani Salim
Bandang Daniel
Rizawati Shamsuri
Mohamad Zamzuri
Rose Intan Maria Abdul Majid
John bin Akad

Nak tahu macam mana rupa penulis buku Mailbox Money yang saya sebutkan di atas? Lihat di bawah… Hmmm… siapa lagi hensem? 🙂

Zamri Nanyan bersama Richard Brooke.

Richard Brooke ialah seorang pelatih MLM yang hebat di Amerika Syarikat. Beliau juga ialah pengerusi kepada sebuah syarikat MLM yang disegani di negara beliau. Di antara produk yang beliau terbitkan ialah buku Mach II : With Your Hair On Fire, audio/video The Four-Year Career Plan dan audio Crafting Your Vision.

Tahniah kepada semua pemenang cabutan bertuah ini.

Teruskan menyokong RahsiaMLM.

ikhlas,

Zamri Nanyan
www.RahsiaMLM.com

 

 

Keputusan Peraduan Affiliate RahsiaMLM

Peraduan affiliate bagi tempoh 21-30 November sudah tamat. Berikut diumumkan pemenang tempat pertama hingga ketiga.

Pertama – Saifulsham (RM20 untuk setiap jualan)

Dengan jumlah jualan sebanyak 29. Jadi, team Saifulsham berjaya mendapat RM580 untuk komisyen pada kali ini.

Kedua – Hafiz @ Bitol (RM18 untuk setiap jualan)

Dengan jumlah jualan sebanyak 24. Komisyen Hafiz ialah RM432. Persaingan sengit last minutes di antara Hafiz dan Saifulsham tidak berjaya menggugat kedudukan Saifulsham. 🙂

Ketiga – Shuth (RM16 untuk setiap jualan)

Dengan jumlah jualan sebanyak 12. Komisyen untuk Shuth ialah RM192. Shuth juga bersaing hebat dengan Gobala di mana perbezaannya ialah cuma satu jualan sahaja.

Affiliate yang lain pun juga juara, kerana saya berikan lebihan RM5 komisyen untuk setiap jualan.

Komisyen jualan sedang dalam proses. Ada yang sudah mendapatnya dan ada yang belum disebabkan data affiliate yang diberikan tidak lengkap.

Sila semak akaun anda!

Untuk pengetahuan anda, terdapat beberapa “false sales” yang saya terpaksa tolak dari jumlah jualan anda. Apa yang saya nyatakan di atas dan di dalam email yang saya hantar secara peribadi adalah tepat selepas proses audit dijalankan.

Buat pengetahuan anda semua, jumlah jualan RahsiaMLM untuk 10 hari ialah melebihi RM4,000.

Terima kasih saya ucapkan kepada anda semua kerana menjayakan promosi ini.

Saya harap anda semua terus menyokong dan mempromosikan RahsiaMLM secara konsisten.

Terima kasih,

Zamri Nanyan
www.RahsiaMLM.com
www.ZamriNanyan.com