Seminar Pemasaran Melalui SMS

Salah satu media pemasaran yang tengah hangat sekarang ialah pemasaran melalui SMS.

Jika anda lihat di kaca TV atau dada-dada akhbar pada hari ini, memang terdapat pelbagai iklan yang menawarkan servis langganan atau muatturun nada dering dan sebagainya. Yang paling terkenal di Malaysia, saya rasa, adalah program berbentuk undian SMS seperti Akademi Fantasia, Malaysian Idol dan sebagainya.

Namun, tahukah anda bagaimana syarikat sebegini mengaut keuntungan dengan SMS?

Rahsianya akan dibongkar oleh rakan saya, Irwan Dahnil yang merupakan penulis buku Rahsia SMS, di dalam seminar pertama beliau yang berkisar mengenai perniagaan/pemasaran SMS.

Layari http://www4.smswang.com untuk maklumat lanjut.

Tetapi saya perlu meminta maaf terlebih dahulu kerana lewat menghantar berita ini kepada anda yang berminat untuk menyertai seminar ini, kerana harga istimewa yang Irwan tawarkan akan tamat pada hari Ahad 10 Jun 2007.

Jadi, pada sesiapa yang ingin mendapatkan harga istimewa ini, bolehlah bertindak sekarang.

Dari apa yang saya faham, harga seminar sebenarnya akan naik hingga ke RM2XX.XX (hampir RM300). Oleh itu, anda pasti akan mendapat diskaun yang hebat jika anda membuat tempahan sekarang.

Oh ya! Inilah kali pertama jua saya lihat seminar dalam bahasa Malaysia yang menawarkan 100% wang pulangan semula jika anda tidak dapat memulakan perniagaan SMS anda dalam masa 7 hari.

Persoalan seterusnya ialah…

Bagaimana perniagaan SMS ini dapat membantu saya membina perniagaan MLM saya?

Saya belum menyertai seminar ini, namun saya sudah membaca ebook SMS Wang dan pernah berbincang dengan Irwan sebelum ini bagaimana perniagaan SMS yang beliau tawarkan boleh dipraktikkan untuk membina perniagaan MLM anda.

Ianya cuma memerlukan sedikit kreativiti untuk memulakannya. 🙂

Dan biarlah saya tinggalkan anda di sini dahulu untuk anda fikirkan bagaimana SMS dapat membantu untuk membina perniagaan MLM anda.

Saya pasti tidak mustahil, suatu hari nanti, akan ada syarikat MLM atau usahawan MLM yang menggunakan SMS sebagai medium untuk mencari prospek, menaja dan membimbing ahli kumpulan mereka.

Lawati http://www4.smswang.com sekarang untuk maklumat lanjut mengenai seminar yang julung-julung kalinya diadakan ini.

Adakah Anda Seorang Yang Beretika Ketika Berforum?

Salah satu cara mempromosikan perniagaan MLM anda di Internet ialah melalui forum. Di sini saya paparkan salah satu artikel yang membincangkan adab berforum di internet yang juga boleh diaplikasikan untuk membina perniagaan MLM anda. Walaupun saya tidak membincangkannya dengan cara yang terperinci untuk mempromosikan program MLM anda di forum di dalam artikel ini, ianya sama penting dengan cara anda mempromosikan diri dan perniagaan anda.

Adakah Anda Seorang Yang Beretika Ketika Berforum?

Jika anda menjalankan perniagaan di Internet, anda tidak akan terlepas dengan terma “forum marketing” atau pemasaran di forum.

Terlebih dahulu, saya ingin nyatakan yang forum ialah sebuah komuniti di internet di mana orang ramai dapat berkumpul, berkongsi maklumat, beriklan dan juga menjalankan perniagaan mereka. Jika dilakukan secara betul, forum dapat memberikan kredibiliti yang tinggi kepada anda. Sebaliknya, kredibiliti anda akan jatuh merudum jika tidak dilakukan dengan betul.

Beberapa contoh forum tempatan yang dapat saya senaraikan di sini ialah www.WangCyber.com, www.WebMasterMalaysia.com dan juga www.Melayu.com.

Lawati laman forum di atas dan anda akan berjumpa dengan ribuan pengguna internet yang berinteraksi sesama sendiri.

Namun begitu, masih ramai yang tidak memahami atau mematuhi etika berforum sehingga anda yang secara tidak langsung mengundang masalah kepada diri sendiri dan juga kredibiliti mereka. Jadi di sini, ingin saya senaraikan beberapa etika berforum di internet yang dapat saya kupas daripada pengalaman dan bacaan saya sendiri.

1. Hormati orang lain

Ada sesetengah daripada peserta tidak menghiraukan pendapat orang lain sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan peserta forum lain. Ini terjadi kerana keegoan diri sendiri atau merasakan yang mereka sahaja yang betul dan mempunyai idea yang bernas untuk dikongsi bersama. Idea atau pendapat orang lain seakan tidak dapat dipakai. Kadang-kadang, ada yang membuat komen yang melampau sehingga menyinggung perasaan orang lain. Jika ditegur, mereka akan cepat melenting dan memberi alasan yang tidak rasional.

Untuk mengatasi masalah ini, saya sarankan yang anda berfikir bagaimanakah anda ingin dilayan jika anda membuat sebarang komen atau paparan di laman forum yang anda sertai. Pastinya anda ingin dihormati dan semestinya anda perlu menghormati orang lain.

Dan sebagai seorang usahawan MLM, pastinya anda mahu dilihat sebagai seorang yang berhemah ketika menjalankan perniagaan anda, dan sifat sombong atau ego ini patut dibuang jauh-jauh.
2. Berikan maklumat yang berguna

Kelebihan utama forum ialah maklumat yang hendak disampaikan atau dibincangkan adalah pantas. Anda boleh mengutarakan sebarang soalan kepada peserta lain dan kadang-kadang, dalam masa beberapa saat sahaja, sudah ada yang hendak menolong menyelesaikan masalah anda.

Jadi, gunakan kelebihan ini sebaiknya, Jika ingin bertanyakan sebarang soalan, pastikan soalan yang anda tanya itu sudah dijawap sebelum ini dan juga dapat memberikan manfaat kepada peserta forum yang lain. Begitu juga jika anda ingin memberikan pendapat atau jawapan kepada soalan yang diutarakan. Jawab dengan sopan dan pastikan jawapan yang anda berikan tidak lari dari tajuk dan dapat menolong si yang bertanya.

Menyentuh topik ‘lari dari tajuk’, ini merupakan satu contoh di mana perbincangan yang pada asalnya memberikan manfaat kepada orang lain menjadi sesuatu yang kurang atau tidak berguna kepada umum.

Contohnya perbincangan mengenai penyakit kanser bertukar menjadi perlumbaan kereta semata-mata kerana yang menjawap soalan mengenai penyakit kanser tersebut adalah pelumba kereta haram sebelum ini. Walaupun topik lumba kereta haram yang berjela-jela tersebut menarik tetapi ianya tidak sesuai. Pasti ianya memberikan rasa tidak puas hati kepada peserta lain (yang juga merupakan pesakit kanser) yang benar-benar ingin mengetahui maklumat mengenai penyakit kanser.

Jadi, pastikan maklumat yang hendak anda sampaikan berguna kepada orang yang bertanya dan perserta-peserta forum yang lain.

3. Beriklan dengan bijak

Salah satu kelebihan forum yang paling menarik minat orang ramai ialah kebenaran untuk melakukan pengiklanan dengan percuma. Ramai yang menyatakan beriklan di forum adalah amat efektif kerana anda dapat menawarkan perkhidmatan atau produk anda kepada pasaran yang benar-benar mahukannya.

Saya juga bersetuju dengan komen tersebut kerana kejayaan terbesar saya melancarkan ebook Rahsia MLM (www.RahsiaMLM.com) adalah disebabkan pengiklanan dan juga “joint venture” dengan peserta di forum yang saya sertai.

Namun begitu, ada etika beriklan dengan betul. Contohnya, sesebuah forum ada menyediakan ruang khas untuk anda menawarkan perkhidmatan atau produk anda. Jadi gunakan ruang yang berkenaan untuk tujuan pengiklanan dan jangan sekali-kali cuba untuk menggunakan ruangan lain untuk tujuan ini (kecuali di signature file anda).

Walaubagaimanapun, sesetengah forum membenarkan anda meletakkan link ke produk affiliate atau program MLM anda apabila menjawap sesetengah soalan atau perbincangan. Jadi, pastikan anda baca peraturan berforum dahulu sebelum melakukannya.

Kesimpulannya, tiga kriteria atau etika berforum di atas patut anda aplikasikan sebaik-baiknya. Memang terdapat banyak lagi etika berforum yang tidak dapat saya nyatakan di sini, namun saya harapkan serba sedikit ilmu yang dikongsi bersama di sini dapat digunakan sepenuhnya – untuk kebaikan semua warga internet.

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan adalah penulis buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success” dan beliau mempunyai minat yang amat mendalam terhadap bidang pembangunan diri. Lawati laman web beliau http://www.LifeBeyondDreams.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mendekati beliau dengan lebih rapat.

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan dan Tom “Big Al” schreiter di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================