Blog + Artikel = Pemasaran + Ebook = Pendapatan Internet (Bahagian I)

Blog + Artikel = Pemasaran + Ebook = Pendapatan Internet (Bahagian I)
oleh Zamri Nanyan

“Alamak! Macam susah je buat ‘internet business’ ni. Siap kena faham matematik lagi.”

Tapi janganlah anda risau – sebab tajuk yang kita bincangkan di sini tidaklah sesusah pelajaran matematik di tahap pengajian PhD.

Saya meletakkan tajuknya sebegini supaya anda mudah mengingati keseluruhan kandungan mesej yang saya tulis supaya anda boleh terus aplikasikan di dalam perniagaan Internet anda hari ini.

Terlebih dahulu, saya andaikan anda sudah mengetahui apakah yang dikatakan blog dan bagaimana untuk membinanya. Jika belum, saya cadangkan anda melawati http://simurl.com/blogging-steps untuk mempelajarinya.

Sekiranya anda adalah pembaca sesetengah blog usahawan internet, anda akan merasakan ada perbezaannya dengan blog yang lain. Walaupun terdapat unsur-unsur atau cerita peribadi, namun di dalam sesetengah paparan, anda akan dapati gaya penulisannya adalah ala-ala sebuah artikel yang ditulis untuk sesebuah bab di dalam buku.

Inilah yang saya katakan “multi-purpose writing” atau “penulisan pelbagai” – kerana anda akan menyiapkan sesuatu kerja yang boleh digunakan bagi lebih daripada satu tujuan.

“Bagaimana?”, anda bertanya.

Begini… Blog anda perlukan kandungan yang berguna untuk pembaca anda. Jadi, anda akan menulis sesuatu yang boleh memberikan manfaat kepada mereka dan pada masa yang sama, anda boleh berfikir beberapa langkah ke hadapan.

Untuk memudahkan anda, di sini saya berikan beberapa tip.

1. Tulis artikel yang sesuai untuk dimuatkan di dalam pelbagai situasi seperti dipaparkan di dalam blog, diletakkan di dalam forum, disebarkan ke direktori artikel lain, dijadikan “mini e-report”, dijadikan sebuah atau sebahagian bab di dalam ebook dan sebagainya.

Dalam ertikata lain, artikel ini dapat disesuaikan untuk pelbagai keadaan.

2. Tulis artikel yang berkaitan dengan tajuk yang anda bincangkan. Contohnya, anda boleh fikirkan tajuk sebuah ebook yang berkaitan dengan memperolehi pendapatan dengan perniagaan Internet MLM.

Jadi, sekiranya anda mempunyai ebook seperti ini, tajuk artikel yang anda boleh tulis ialah seperti “Bagaimana memilih perniagaan internet MLM yang sesuai”, “5 cara mempromosikan MLM di Internet”, “Salah faham mengenai internet MLM” dan banyak lagi. Tajuk-tajuk artikel ini boleh ditulis terlebih dahulu dan kandungannya boleh ditulis pada bila-bila masa.

Akhirnya, selepas semua artikel tersebut ditulis, secara tidak langsung, anda juga telah menyiapkan satu ebook.

3. Kekalkan gaya penulisan artikel anda bagi sesebuah tema atau tajuk utama yang anda ingin liputi. Ini penting kerana sekiranya gaya penulisan anda berbeza-beza, anda tidak mungkin dapat mencipta sebuah ebook yang mantap dan mempunyai ‘flow’ atau gaya bahasanya yang konsistent.

Praktikkan tip-tip yang diberikan di atas untuk memulakan penulisan artikel anda yang pertama, dan kita akan sambung semula dengan bahagian II pada masa akan datang.

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan memulakan perniagaan internet sejak 2003 lagi dan beliau mempunyai minat yang amat mendalam terhadap bidang pembangunan diri. Sekiranya berminat dengan produk pembangunan diri yang terbaik, sila lawati http://www.successuniversity.com.my untuk maklumat lanjut. Zamri juga ada menyediakan tawaran khas kepada anda di laman web http://imran.zamrinanyan.com/offer.html untuk “Kids Fund” anak-anak beliau. Anda pasti mahukan pakej yang beliau tawarkan ini.

*** Anda dibenarkan untuk meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda dengan syarat biodata Zamri Nanyan disertakan bersama. Link ke tawaran khas boleh ditukarkan kepada link affiliate anda selepas anda menyertai affiliate program beliau di http://imran.zamrinanyan.com/share.html. Artikel ini boleh juga disebarkan melalui email.

Kenapa Saya SANGAT Gembira! :)

Kebelakangan ini saya begitu sibuk, bukan dengan internet, tetapi dengan persediaan untuk mendapat cahaya mata baru.

Dan, hasrat saya dan isteri tercapai pada Isnin lepas dengan kami dikurniakan seorang anak lelaki yang agak besar juga.

http://video.google.com/videoplay?docid=2024796609940898926

Klik “PLAY” 2 kali di atas

Walaubagaimanapun, boleh saya katakan isteri saya bertarung nyawa untuk melahirkan anak ketiga kami ini… dan buat pertama kalinya saya menulis mengenai kelahiran anak saya di blog dan website saya. Pengalaman yang saya kongsikan bersama ini sangat peribadi buat saya… jadi saya harap anda mendapat pengajaran yang berguna daripada cerita yang saya sampaikan. Ianya juga mengingatkan jasa emak kita melahirkan kita ke dunia ini.

Anda boleh membacanya di http://imran.zamrinanyan.com dan saya harap anda dapat tinggalkan ucapan kepada isteri dan anak saya untuk mereka membacanya nanti.

Cuma klik ke perkataan ‘comment’ untuk meninggalkan ucapan.

(psst… mereka belum mengetahui mengenai laman web ini dan saya berharap akan mendapat sebanyak ucapan yang mungkin untuk isteri dan anak saya).

Oleh itu, jangan lupa sebarkan berita ini dan website http://imran.zamrinanyan.com kepada rakan anda.

Walaupun website tersebut di dalam bahasa Inggeris, saya harap anda dapat memahami pengalaman yang saya lalui di bilik kelahiran tersebut… dan anda boleh tinggalkan ucapan di dalam bahasa Malaysia sekiranya anda tidak selesa dengan English.

Saya juga ada memberikan insentif kepada mereka yang mempromosikan blog kelahiran anak saya ini dan anda boleh mendapatkan maklumat lanjut di http://imran.zamrinanyan.com/share.html dan jika anda sendiri yang membeli pakej ini, saya ucapkan banyak-banyak terima kasih kerana ianya pasti membantu Imran, Aiman dan Syafiqah di kemudian hari.

“Share the JOY With Us” 🙂

Dan jangan lupa sebarkan berita ini kepada seramai yang mungkin.

ikhlas,

Zamri Nanyan

ps. Anda boleh menggunakan email ini untuk diletakkan di blog atau laman web anda sekiranya mahu.

pps. Saya akan berikan satu sumber di mana anda boleh menjimatkan wang untuk memulakan “video marketing” anda nanti – tunggu ye!

Berhati-hati Dengan Penggunaan Blog Percuma

Saya lihat kebanyakan usahawan MLM telah menggunakan blog sebagai cara pemasaran mereka di Internet… bagus! kerana ni merupakan salah satu cara yang baik untuk mendapatkan trust’ daripada prospek anda.

Dan lagi, blog mampu memberi sesuatu yang laman web statik lain tidak mampu melakukannya… iaitu… personaliti anda ebagai seorang individu. Inaya juga memberi ‘signal’ kepada rospek anda yang anda adalah orang yang benar-benar wujud dan bukannya seorang robot yang bersembunyi di sebalik laman web yang canggih.

Namun begitu, terdapat beberapa faktor yang anda perlu fikirkan jika anda menggunakan blog percuma sebagai medium untuk promosi produk atau peluang perniagaan anda, dan saya ada menulis serba sedikit mengenai topik ini di bawah.

Jika anda ada sebarang komen, jangan segan tinggalkannya di blog saya di ruangan komen.

ikhlas,

Zamri Nanyan

************************

Berhati-hati Dengan Penggunaan Blog Percuma
oleh Zamri Nanyan

Ada banyak yang bertanyakan saya… macam mana nak bina blog
secara percuma?

Saya anggap ini merupakan soalan daripada newbie… jadi saya tak
sentuh mengenai blog yang dipasangkan di website sendiri (walaupun
ini merupakan saranan terbaik saya).

Untuk permulaan, anda ada 2 pilihan.

1. www.Blogger.com

2. www.Wordpress.com

Blogger.com lebih baik sekiranya anda ingin mempromosikan produk
sendiri, produk affiliate atau online MLM. Di sini anda juga boleh
meletakkan kod Adsense anda di mana jika ada yang klik di iklan
Adsense ini, anda akan mendapat bayaran daripada Google.

WordPress.com juga adalah percuma. Versi yang anda boleh pasang di
webserver lagi banyak kelebihannya tetapi untuk versi percuma di
Wordpress.com, tak banyak ‘feature’ yang anda boleh tambah.

Kedua-dua perkhidmatan di atas adalah antara yang terbaik tetapi
saya pernah mengharungi satu pengalaman buruk bersama
Wordpress.com dan pernah juga dengar masalah dengan Blogger.com

Semasa pelancaran ebook Rahsia Sistem Merekrut MLM, saya
menggunakan WordPress.com untuk pre-launch campaign. Banyak juga
yang saya muatkan di situ dan banyak juga trafik ke laman blog
tersebut.

Satu hari, saya dapat berita daripada seseorang yang mengatakan
blog saya dah kena ‘banned’. Lepas membuat semakan sendiri, memang
benar yang blog saya sudah dipadamkan.

Saya pun hantar satu email kepada support dan balasannya mudah –
saya telah mempromosikan MLM di WordPress.com. Ianya melanggar
terma dan syarat mereka walaupun saya sebenarnya menggunakan blog
tersebut dengan tujuan memberikan berita terkini mengenai
pelancaran ebook saya dan bila dirayu untuk mendapatkan kembali
kandungan blog tersebut, jawapannya “sorry”. 🙂

Ramai juga individu yang menyatakan blog dari servis Blogger.com
yang mereka gunakan hilang walaupun saya belum pernah mengalaminya
lagi.

Jadi, sebagai permulaan, gunakan blogger.com untuk percubaan atau
membina blog untuk mempromosikan produk anda tetapi cepatlah
bertukar ke blog yang dipasangkan di laman web anda sendiri
selepas anda berjaya belajar menggunakan blog di servis percuma
ini.

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan memulakan perniagaan internet sejak 2003 lagi dan
beliau mempunyai minat yang amat mendalam terhadap bidang
pembangunan diri. Laman web utama beliau ialah
http://www.zamrinanyan.com dan sekiranya berminat dengan produk
pembangunan diri yang terbaik, sila lawati
http://www.successuniversity.com.my untuk maklumat lanjut.

*** Anda dibenarkan untuk meletakkan artikel ini di blog atau
laman web anda dengan syarat biodata Zamri Nanyan disertakan
bersama. Artikel ini boleh juga disebarkan melalui email.