Membina “Senarai Nama” Di Internet Untuk MLM Anda

Membina “Senarai Nama” Di Internet Untuk MLM Anda
oleh Zamri Nanyan

Saya pasti anda akan diberikan tugasan untuk membuat senarai nama prospek anda sekiranya anda menceburi sebarang MLM. Saya tahu kerana pada permulaan saya berkecimpung di dalam MLM konvensional, itulah yang diajar kepada saya.

Anda akan disuruh menyenaraikan 100 nama rakan dan ahli keluarga terdekat untuk dihubungi bagi mempromosikan perniagaan MLM ini.

Dan jika anda sudah kehausan prospek, barulah anda memulakan cara lain untuk mencari prospek atau bakal pelanggan.

Namun begitu, bagaimanakah anda membuat senarai nama di Internet dan apakah alatan yang diperlukan?

Pertama sekali anda perlu tahu bahawa mencari prospek adalah perkara yang paling penting di dalam perniagaan MLM ataupun perniagaan Internet – lebih-lebih lagi sekiranya perniagaan anda lebih kepada menjual produk affiliate/MLM atau produk sendiri.

Sekiranya anda dapat mengumpul sebanyak mungkin senarai nama prospek, kebarangkalian untuk anda berjaya adalah tinggi tetapi perlu juga diingatkan bahawa ada banyak pengusaha bisnes di Internet menggunakan cara yang tidak beretika semasa mencari prospek.

Sebagai contoh, mengaut nama dan email orang yang “entah dari mana-mana” dengan menggunakan sebuah perisian dan mengahantar email kepada mereka. Inilah yang dinamakan “spam” dan silap haribulan, bisnes anda akan diberhentikan oleh syarikat MLM anda kerana terlalu banyak komplen yang menyatakan anda melakukan pemasaran email tidak beretika.

Bagaimanapun, di sini saya ada jawapan kepada pemasaran email yang terbukti efektif dan semestinya beretika.

Peralatan pertama dan juga merupakan senjata maut anda di dalam membuat senarai nama dan juga pemasaran MLM anda di Internet ialah “AUTORESPONDER”.

Tetapi bukan sekadar autoresponder biasa tetapi autoresponder yang membolehkan anda mengumpul nama dan email prospek, menghantar beberapa email kepada prospek anda secara automatik dan juga membenarkan anda menghantar email pada bila-bila masa kepada semua prospek anda sekali gus.

Dengan menggunakan autoresponder, semua pengendalian penghantaran email dan promosi MLM anda akan menjadi lebih teratur dan ada kalanya promosi anda berjalan secara autopilot tanpa memerlukan anda menghubungi prospek anda secara manual. Jadi, tak mustahil sekiranya jika anda menggunakan autoresponder yang baik, anda dapat mendaftar ahli baru ke dalam MLM anda walaupun anda sedang tidur nyenyak di siang hari. 🙂

Ada kalanya syarikat MLM anda menyediakan perkhidmatan autoresponder kepada anda (sekiranya MLM anda menggunakan Internet) dan apa yang anda perlu lakukan ialah mempromosikan laman web yang membolehkan prospek anda meninggalakan nama dan email mereka untuk dihubungi oleh syarikat MLM anda bagi pihak anda.

Contohnya ada di laman web ini:
http://awesome.successuniversity.com/new

Di sini sekiranya anda tidak berminat untuk membina sistem mengumpul senarai nama anda sendiri, anda boleh menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat MLM anda.

Apa yang perlu anda buat adalah cuma mempromosikan laman web yang berfungsi untuk mengumpul nama dan email prospek anda dan lakukan promosi tersebut secara besar-besaran.

Sekiranya anda seperti saya, anda mungkin ingin membina laman web untuk memulakan senarai nama anda sendiri dan anda bolehlah melanggan perkhidmatan autoresponder di laman web berikut:

http://go.aweber.com

http://getresponse.com/index/zamrinanyan

Tanya kepada saya sekali lagi “apakah senjata maut di dalam online MLM?” dan saya akan berikan jawapan “autoresponder” pada bila-bila masa.

Mengenai Penulis

============================================================
Zamri Nanyan mula berkecimpung di dalam perniagaan Internet sejak tahun 2003. Internet juga memberikan Zamri kebebasan untuk meluahkan fikiran beliau, menambah ramai kenalan dari serata dunia dan menjana pendapatan pada masa yang sama. Beliau berasa puas sekiranya dapat membantu lebih ramai orang membongkar rahsia menjana pendapatan melalui Internet. Lawati laman web beliau di http://www.ZamriNanyan.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mengenali Zamri Nanyan dengan lebih dekat.
============================================================

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================

“True MLM Wealth Online Audio CD” Percuma

Jika anda belum mengenali siapa pencipta “True MLM Wealth Online” CD, besar kemungkinan anda belum mendapatkan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success“.

Ya, audio CD ini ialah hasil cipta Daegan Smith, rakan niaga saya daripada Amerika Syarikat.

Kali ini beliau menerbitkan produk audio dalam bentuk CD dan yang lebih menarik lagi, beliau memberikan CD ini kepada sesiapa sahaja secara percuma.

Tak Percaya?

Lihat sendiri di sini == > http://getresponse.com/t/9806017/614169/182498357

Apa yang anda perlu lakukan ialah cuma bayar kos pembungkusan dan penghantaran.

Itu sahaja.

Saya tak tahu sampai bila beliau membuat tawaran istimewa ini tapi anda perlu bertindak dengan pantas untuk mendapatkannya.

Dan disebabkan Daegan ialah rakan bisnes saya, saya ingin membantu beliau menyebarkan CD ini kepada seramai yang mungkin. Dan disebabkan itu juga, saya ingin menawarkan 2 bonus istimewa kepada anda sekiranya anda membuat pesanan audio CD ini.

Nak tahu bonus istimewa tersebut?

1. Satu rakaman MP3 bersama seorang JUTAWAN internet daripada Amerika Syarikat.

2. Satu cara mudah untuk anda menjana USD$20 dengan hanya memberikan CD Percuma kepada sesiapa sahaja.

Nak Audio CD daripada Daegan dan juga 2 hadiah bonus yang saya nyatakan di sini?

Buat pesanan “True MLM Wealth” di http://getresponse.com/t/9806017/614169/182498357 dan hantar resit salinan pesanan anda (yang dihantar melalui email) melalui borang yang saya sediakan di www.zamrinanyan.com/success/contact

(hadiah bonus dihentikan kerana program USD$20/referral ditamatkan oleh pemilik produk)

Hmmm… cuba bayangkan berapa yang anda boleh dapat sekiranya aplikasikan cara daripada item #2 di atas dan sebarkan kepada 100 orang?

ikhlas,

Zamri Nanyan

The Death Of Network Marketing (MLM Sudah Mati?)

Saya tidak terkejut apabila mendapat email yang tajuknya sebegini daripada Mike Filsaime kerana beliau telahpun menerbitkan repot seumpama ini sebelum ini.

Walaubagaimana pun, repot kali ini berkaitan dengan network marketing ataupun MLM.

Jadi, saya pun terus mendaftar untuk mendapatkan repot ini kerana ianya diberikan percuma.

Disebabkan hari sudah lewat, saya cuma download dan simpan di dalam hard disk komputer saya untuk dibaca pada hari esok.

Tetapi jika anda masih lagi segar (sekarang sudah pukul 1:39am pada masa saya menulis), anda boleh muatturun repot ini dan membacanya sekarang.

Laman web untuk muatturun ialah di:

http://simurl.com/mlmisdead

Sekiranya anda habis membaca dan ingin meninggalkan komen, anda boleh melakukannya di akhir paparan ini atau klik ‘comment’.

Kita boleh berkongsi pendapat di sini.

Blog + Artikel = Pemasaran + Ebook = Pendapatan Internet (Bahagian I)

Blog + Artikel = Pemasaran + Ebook = Pendapatan Internet (Bahagian I)
oleh Zamri Nanyan

“Alamak! Macam susah je buat ‘internet business’ ni. Siap kena faham matematik lagi.”

Tapi janganlah anda risau – sebab tajuk yang kita bincangkan di sini tidaklah sesusah pelajaran matematik di tahap pengajian PhD.

Saya meletakkan tajuknya sebegini supaya anda mudah mengingati keseluruhan kandungan mesej yang saya tulis supaya anda boleh terus aplikasikan di dalam perniagaan Internet anda hari ini.

Terlebih dahulu, saya andaikan anda sudah mengetahui apakah yang dikatakan blog dan bagaimana untuk membinanya. Jika belum, saya cadangkan anda melawati http://simurl.com/blogging-steps untuk mempelajarinya.

Sekiranya anda adalah pembaca sesetengah blog usahawan internet, anda akan merasakan ada perbezaannya dengan blog yang lain. Walaupun terdapat unsur-unsur atau cerita peribadi, namun di dalam sesetengah paparan, anda akan dapati gaya penulisannya adalah ala-ala sebuah artikel yang ditulis untuk sesebuah bab di dalam buku.

Inilah yang saya katakan “multi-purpose writing” atau “penulisan pelbagai” – kerana anda akan menyiapkan sesuatu kerja yang boleh digunakan bagi lebih daripada satu tujuan.

“Bagaimana?”, anda bertanya.

Begini… Blog anda perlukan kandungan yang berguna untuk pembaca anda. Jadi, anda akan menulis sesuatu yang boleh memberikan manfaat kepada mereka dan pada masa yang sama, anda boleh berfikir beberapa langkah ke hadapan.

Untuk memudahkan anda, di sini saya berikan beberapa tip.

1. Tulis artikel yang sesuai untuk dimuatkan di dalam pelbagai situasi seperti dipaparkan di dalam blog, diletakkan di dalam forum, disebarkan ke direktori artikel lain, dijadikan “mini e-report”, dijadikan sebuah atau sebahagian bab di dalam ebook dan sebagainya.

Dalam ertikata lain, artikel ini dapat disesuaikan untuk pelbagai keadaan.

2. Tulis artikel yang berkaitan dengan tajuk yang anda bincangkan. Contohnya, anda boleh fikirkan tajuk sebuah ebook yang berkaitan dengan memperolehi pendapatan dengan perniagaan Internet MLM.

Jadi, sekiranya anda mempunyai ebook seperti ini, tajuk artikel yang anda boleh tulis ialah seperti “Bagaimana memilih perniagaan internet MLM yang sesuai”, “5 cara mempromosikan MLM di Internet”, “Salah faham mengenai internet MLM” dan banyak lagi. Tajuk-tajuk artikel ini boleh ditulis terlebih dahulu dan kandungannya boleh ditulis pada bila-bila masa.

Akhirnya, selepas semua artikel tersebut ditulis, secara tidak langsung, anda juga telah menyiapkan satu ebook.

3. Kekalkan gaya penulisan artikel anda bagi sesebuah tema atau tajuk utama yang anda ingin liputi. Ini penting kerana sekiranya gaya penulisan anda berbeza-beza, anda tidak mungkin dapat mencipta sebuah ebook yang mantap dan mempunyai ‘flow’ atau gaya bahasanya yang konsistent.

Praktikkan tip-tip yang diberikan di atas untuk memulakan penulisan artikel anda yang pertama, dan kita akan sambung semula dengan bahagian II pada masa akan datang.

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan memulakan perniagaan internet sejak 2003 lagi dan beliau mempunyai minat yang amat mendalam terhadap bidang pembangunan diri. Sekiranya berminat dengan produk pembangunan diri yang terbaik, sila lawati http://www.successuniversity.com.my untuk maklumat lanjut. Zamri juga ada menyediakan tawaran khas kepada anda di laman web http://imran.zamrinanyan.com/offer.html untuk “Kids Fund” anak-anak beliau. Anda pasti mahukan pakej yang beliau tawarkan ini.

*** Anda dibenarkan untuk meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda dengan syarat biodata Zamri Nanyan disertakan bersama. Link ke tawaran khas boleh ditukarkan kepada link affiliate anda selepas anda menyertai affiliate program beliau di http://imran.zamrinanyan.com/share.html. Artikel ini boleh juga disebarkan melalui email.

Berhati-hati Dengan Penggunaan Blog Percuma

Saya lihat kebanyakan usahawan MLM telah menggunakan blog sebagai cara pemasaran mereka di Internet… bagus! kerana ni merupakan salah satu cara yang baik untuk mendapatkan trust’ daripada prospek anda.

Dan lagi, blog mampu memberi sesuatu yang laman web statik lain tidak mampu melakukannya… iaitu… personaliti anda ebagai seorang individu. Inaya juga memberi ‘signal’ kepada rospek anda yang anda adalah orang yang benar-benar wujud dan bukannya seorang robot yang bersembunyi di sebalik laman web yang canggih.

Namun begitu, terdapat beberapa faktor yang anda perlu fikirkan jika anda menggunakan blog percuma sebagai medium untuk promosi produk atau peluang perniagaan anda, dan saya ada menulis serba sedikit mengenai topik ini di bawah.

Jika anda ada sebarang komen, jangan segan tinggalkannya di blog saya di ruangan komen.

ikhlas,

Zamri Nanyan

************************

Berhati-hati Dengan Penggunaan Blog Percuma
oleh Zamri Nanyan

Ada banyak yang bertanyakan saya… macam mana nak bina blog
secara percuma?

Saya anggap ini merupakan soalan daripada newbie… jadi saya tak
sentuh mengenai blog yang dipasangkan di website sendiri (walaupun
ini merupakan saranan terbaik saya).

Untuk permulaan, anda ada 2 pilihan.

1. www.Blogger.com

2. www.Wordpress.com

Blogger.com lebih baik sekiranya anda ingin mempromosikan produk
sendiri, produk affiliate atau online MLM. Di sini anda juga boleh
meletakkan kod Adsense anda di mana jika ada yang klik di iklan
Adsense ini, anda akan mendapat bayaran daripada Google.

WordPress.com juga adalah percuma. Versi yang anda boleh pasang di
webserver lagi banyak kelebihannya tetapi untuk versi percuma di
Wordpress.com, tak banyak ‘feature’ yang anda boleh tambah.

Kedua-dua perkhidmatan di atas adalah antara yang terbaik tetapi
saya pernah mengharungi satu pengalaman buruk bersama
Wordpress.com dan pernah juga dengar masalah dengan Blogger.com

Semasa pelancaran ebook Rahsia Sistem Merekrut MLM, saya
menggunakan WordPress.com untuk pre-launch campaign. Banyak juga
yang saya muatkan di situ dan banyak juga trafik ke laman blog
tersebut.

Satu hari, saya dapat berita daripada seseorang yang mengatakan
blog saya dah kena ‘banned’. Lepas membuat semakan sendiri, memang
benar yang blog saya sudah dipadamkan.

Saya pun hantar satu email kepada support dan balasannya mudah –
saya telah mempromosikan MLM di WordPress.com. Ianya melanggar
terma dan syarat mereka walaupun saya sebenarnya menggunakan blog
tersebut dengan tujuan memberikan berita terkini mengenai
pelancaran ebook saya dan bila dirayu untuk mendapatkan kembali
kandungan blog tersebut, jawapannya “sorry”. 🙂

Ramai juga individu yang menyatakan blog dari servis Blogger.com
yang mereka gunakan hilang walaupun saya belum pernah mengalaminya
lagi.

Jadi, sebagai permulaan, gunakan blogger.com untuk percubaan atau
membina blog untuk mempromosikan produk anda tetapi cepatlah
bertukar ke blog yang dipasangkan di laman web anda sendiri
selepas anda berjaya belajar menggunakan blog di servis percuma
ini.

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan memulakan perniagaan internet sejak 2003 lagi dan
beliau mempunyai minat yang amat mendalam terhadap bidang
pembangunan diri. Laman web utama beliau ialah
http://www.zamrinanyan.com dan sekiranya berminat dengan produk
pembangunan diri yang terbaik, sila lawati
http://www.successuniversity.com.my untuk maklumat lanjut.

*** Anda dibenarkan untuk meletakkan artikel ini di blog atau
laman web anda dengan syarat biodata Zamri Nanyan disertakan
bersama. Artikel ini boleh juga disebarkan melalui email.

Wealth Summit (27 Oktober 2007)

——————————————————————–
Mahukah anda menjana wang yang banyak?
——————————————————————–

* Mahukah anda menjana wang yang banyak?
* Mahukah anda menjana wang yang banyak sambil berseronok?
* Mahukah anda menyertai perniagaan-perniagaan terhebat di Malaysia hari ini?
* Mahukah anda mempelajari tentang perniagaan-perniagaan terhebat ini daripada pakar?
* Mahukah anda mempelajari semua ini pada hari yang sama?
* Mahukah anda mempelajari semua ini pada harga yang jauh lebih murah daripada nilai sebenarnya?

Jika anda telah menjawab ‘ya’ kepada mana-mana soalan di atas, kami mempunyai penyelesaian untuk anda.

Buat pertama kalinya, TrueWealth Events membawakan yang terbaik di Malaysia di dalam satu acara – Wealth Summit yang julung-julung kalinya diadakan. Kami membawakan lima pakar – yang terbaik di dalam bidang mereka – untuk berkongsi formula kejayaan mereka di dalam perniagaan masing-masing.

PENCERAMAH ANDA DAN TOPIK CERAMAH

Osman Affan – menjual perkhidmatan melalui internet
Irwan Dahnil – buat duit dari sms
Eruwan Gerry Norsen – buat duit dari lelong.com.my
Zamri Nanyan – membina perniagaan internet mlm
Azizi Ali – membina perniagaan idaman

Jika anda teringin untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan-perniagaan terhangat di Malaysia dan bagaimana untuk menyertainya, inilah peluang yang anda nanti-nantikan selama ini.

Di dalam program ini, kami akan berkongsi dengan anda faktor-faktor kejayaan yang kritikal serta banyak lagi informasi lain berkenaan perniagaan-perniagaan HANGAT yang akan membantu anda menjana lebih banyak wang, mengurangkan masalah dan kerja, dan pada masa yang sama mengurangkan kesalahan-kesalahan yang sering dilakukan.

BUTIR-BUTIR PROGRAM:

Tarikh: Sabtu 27 Okt 2007
Masa: 9 pg – 6 ptg
Tempat: Holiday Villa
Penceramah: Seperti di atas
Pelaburan anda: RM490
Peserta awal: RM400 sahaja
(daftar dan bayar sebelum 12hb Okt 2007)

Daftarlah sekarang kerana tempat duduk amat terhad. Klik dilink berikut:

http://www.millionairesplanet.com/wealthsummit.htm

Azizi Ali
Millionaires Coach

PS: Daftar sebelum 12hb Okt 2007 dan dapatkan diskaun RM90 daripada kos pendaftaran.

Seminar “Success University” di Singapura

Selepas rakaman TV, saya teruskan perjalanan ke Singapura dan pada kali ini, saya pergi untuk menghadiri Success University World Tour.

The Success University World Tour

Untuk kedua kalinya, saya pergi ke Singapura pada tahun ini untuk berjumpa beberapa pemimpin MLM Internet yang berjaya dan saya gembira kerana dapat menghadiri majlis ini.

Seminar bermula 15 mini sebelum 8 malam dan berakhir pada sekitar pukul 11.

Rasanya, ada sekitar 400 orang di dalam bilik konference dan majoriti daripada peserta datangnya daripada Singapura… beberapa dari Malaysia dan negara lain. Maksudnya, pasaran di Malaysia masih lagi luas dan inilah salah satu sebab mengapa saya terpaksa bertandang ke Singapura dan berjumpa pemimpin pengedar Success University di sana.

Apakah komen saya mengenai seminar tersebut?

Hebat!

Johnny Wimbrey, Matt Morris dan Tony Michael memberikan seminar yang memberansangkan..

Di sana, saya ketahui cerita bagaimana Johnny Wimbrey dibesarkan di dalam rumah kebajikan, berusaha untuk mengubah hidup kepada yang lebih baik dan bertekad untuk memberikan hidup yang terbaik untuk anak-anak beliau (tidak seperti yang beliau alami semasa kecil)

Matt Morris juga berkongsi cerita bagaimana beliau bankrap dan akhirnya berjaya menghasilkan jutaan dollar 6 kali dalam masa 5 tahun. Bukan itu sahaja, Matt juga berkongsi strategi “jutawan” beliau di dalam ceramah bertajuk “7 strategies to 7 figures too” (strategi yang beliau gunakan untuk mengubah hidup beliau).

Tony Michael seterusnya membuat pengumuman yang rahsia yang bakal menjadikan Success University sebagai peluang perniagaan di Internet yang unggul (hint: The Right Place at The Right Time).

Di sini, saya paparkan beberapa gambar yang sempat saya ambil di seminar tersebut.

Zamri Nanyan dan Matt Morris (president dan CEO Success University)

Zamri Nanyan dan Johnny Wimbrey (Ambassador Success University)

Zamri Nanyan dan Jaz Lai (top leader di Singapura)

dari kiri: Matt Morris, Zamri Nanyan, Johnny Wimbrey dan Tony Michael

Stuart Tan dan ? (sorry tak dapat nama perempuan tersebut)

hadirin di seminar Success University

lagi hadirin di seminar Success University

Kemudian, saya dan beberapa leader dari Singapura pergi ke sebuah restoran untuk makan malam (tak tahu kat mana sebab Jaz Lai yang bawa saya ke sana). Anda boleh lihat bagaimana kasualnya perjumpaan sebegini – dan tiada siapa pun mengetahui bahawa terdapat beberapa millionaire sedang manjamu selera di restoran nasi kandar tersebut. 🙂 Dan bayangkan aura yang dipancarkan apabila anda berkumpul bersama mereka yang berjaya di dalam hidup yang akan sentiasa memberi cabaran kepada anda untuk terus berjaya dan menjadi seseorang yang lebih baik.

Sedang minum “Godzilla”. Johnny sukakan “Godzilla” dan beliau juga tak lepaskan peluang untuk makan roti paratha.

Di sini, anda juga boleh melihat gambar isteri Matt (berbaju pink) bernama Rhonda Morris.

Satu lagi gambar di tempat yang sama.

 

Pada masa akan datang, saya akan muatnaik beberapa video yang saya ambil di Singapura ke YouTube. Tunggu ye…

Kumpulan pengedar Success Univeristy sudah bermula di Kuala Lumpur.

Penang? Belum lagi… dan saya plan untuk mendapatkan pasaran di Penang secepat mungkin.

Jika anda tinggal berhampiran saya dan mahu mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Success University, klik di sini dan hantar mesej kepada saya – dan saya akan menghubungi anda secepat mungkin. Anda mungkin akan menjadi leader di bahagian utara dan saya akan bimbing anda.

Anda mungkin akan terkejut yang peluang ini merupakan sesuatu yang mungkin jarang anda perolehi dan saya harap anda akan pertimbangkan apa yang saya nyatakan di sini.

Temubual TV (RTM1) untuk “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success”

Ada 2 perkara penting yang berlaku di dalam hidup saya pada 19 Spetember 2007 lepas. Saya akan beritahu perkara pertama yang berlaku pada masa pagi dahulu dan akan kemaskini peristiwa kedua selepas ini.

Rakaman Temubual RTM 1

Saya terpaksa datang ke Kuala Lumpur (dari Pulau Pinang) untuk sebuah segmen temubual TV di Angkasapuri. Program Resensi untuk slot di dalam Selamat Pagi Malaysia diadakan pada sebelah paginya dan saya ditemubual oleh saudara Syed Munawar untuk ulasan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success“.

Anda boleh melihat beberapa gambar yang sempat diambil pada hari hari tersebut di bawah.

Anda lihat dinding biru di belakang saya? Ianya akan digantikan dengan gambar yang berbeza bila dikeudarakan nanti.

Temubual tersebut adalah secara sepontan sahaja dan saya rasa saya dapat menjawabnya dengan baik (walaupun sedikit gemuruh). 🙂

Yang menariknya ialah saya dapat berjumpa beberapa rakan saya yang juga merupakan penulis buku berkaitan pemasaran internet (internet marketing). Jika anda baru berkecimpung di dalam perniagaan Internet, anda mungkin tidak mengetahui mereka tapi jika anda sudah ‘veteran’, anda mungkin mengenali beberapa nama di bawah ini.

dari kiri: Osman Affan, Irwan Dahnil dan Zamri Nanyan

dari kiri: Nirmitha (Pengurus True Wealth Publishing), Shuth, Osman Affan, Zamri Nanyan, Eruwan Gerry Norsen dan Irwan Dahnil

Baiklah, ini merupakan peristiwa penting yang berlaku pada pagi 19 Spetember.

Saya akan kemaskini lagi mengenai perkara penting yang berlaku pada sebelah petangnya yang juga tidak kurang menariknya.

Walaubagaimanapun, jika anda belum mendapatkan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success“, dapatkannya di kedai buku terdekat atau pesan terus dari saya di www.OnlineMLMBlueprint.com (masih ada beberapa buah lagi sebelum raya). 🙂

Buku inilah yang membawa saya ke Angkasapuri untuk rakaman TV di RTM1 ini.

 

MLM ala Jualan Langsung di Internet

Pertama sekali, saya ingin tekankan bahawa terdapat beberapa perbezaan di antara MLM dan Jualan Langsung.

Saya tidak akan terangkan dengan lebih lanjut mengenai perbezaan di antara 2 model bisnes ini kerana anda boleh membacanya di dalam ebook percuma “Wang Dari Peti Surat”, terjemahan daripada “Mailbox Money” di http://www.richardbrooke.com/pdfs/mailboxmoney-malay.pdf

Apa yang ingin saya utarakan di sini ialah bagaimana anda boleh menggunakan pendekatan model “Jualan Langsung” di Internet untuk membina perniagaan MLM anda.

Strategi ini ada disentuh di dalam buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success” tetapi anda juga boleh membacanya di http://networkmarketing.sitesell.com/onlinetools.html untuk memahaminya dengan lebih lanjut.

Secara ringkasnya, anda akan membina sebuah laman web yang akan menjual produk MLM anda kepada pelanggan secara langsung dan maklumat mengenai peluang perniagaan tidak akan disebut (atau menjadi paling tidak penting) untuk tujuan ini.

Tujuannya ialah, tidak lain dan tidak bukan, untuk mendapatkan pelanggan yang berpuas hati dengan barangan yang anda tawarkan. Daripada pelanggan inilah anda akan mendapat jualan berulang (repeat sales) atau saranan produk anda kepada lebih ramai orang (free word-of-mouth advertising).

Jika lebih ramai orang mensarankan produk anda, maka lebih besar potensi untuk anda membuat jualan.

Dan lagi, laman web sebegini mestilah dibina dengan cara yang baik supaya ianya dapat dicari dengan mudah apabila bakal pembeli anda mencari sesuatu produk yan mereka kehendaki di Internet.

Sebagai contoh, jika anda menjual produk ‘set bersalin’, bina sebuah laman web mengenai produk tersebut dan jualnya secara langsung di Internet. Pastikan yang laman web tersebut disenarikan di muka utama enjin carian seperti Google.com atau Yahoo.com. Bagi sesetengah daripada anda, membina laman web yang dioptimakan untuk enjin carian mungkin menjadi sedikit teknikal. Jadi, upah seseorang yang boleh menolong anda di bahagian ini (klu: http://networkmarketing.sitesell.com/onlinetools.html sesuai untuk tujuan ini).

Tentang bagaimana anda boleh menerima bayaran, terdapat beberapa cara yang anda boleh lakukan.

1. Arahan kepada pembeli anda untuk memasukkan wang ke dalam akaun bank anda (direct deposit).

2. Menerima pembayaran melalui kad kredit dengan menggunakan perkhidmatan daripada 2CheckOut.com atau PayPal.com

Kemudian, anda boleh hantarkan barangan anda kepada pembeli dengan menggunakan perkhidmatan pos (untuk barang fizikal) atau menggunakan automasi untuk menghantar produk digital.

Jika laman web anda dibina dengan cara yang betul dan barangan anda merupakan barangan yang ramai orang cari di Internet, pencarian prospek untuk membeli barangan anda tidak akan menjadi masalah lagi. Malah enjin carian seperti Google.com dan Yahoo.com akan membantu anda mendapatkan pelanggan dengan secara otomatik.

ikhlas,

Zamri Nanyan
www.RahsiaMLM.com

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan mensyorkan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success” di http://www.OnlineMLMBlueprint.com untuk mempelajari cara-cara membina MLM Internet. Lawati laman web beliau http://www.OnlineProfitsMadeSimple.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mendekati beliau dengan lebih rapat.

ps. Contoh produk MLM ‘set bersalin’ yang diberikan adalah benar. Rakan saya ada menggunakan kaedah ini dan menjualnya di www.SetBersalin.com

[Ebook “Online Profits Made Simple” sedang melalui proses penterjemahan dari Bahasa Inggeris kepada Bahasa Malaysia. Nantikan kemunculan ebook ini dalam Bahasa Malaysia dalam masa terdekat]

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan dan Tom “Big Al” schreiter di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================

Menggunakan Blog Untuk Memasarkan Peluang Perniagaan MLM

Menggunakan Blog Untuk Memasarkan Peluang Perniagaan MLM
oleh Zamri Nanyan

Salah satu alatan yang anda boleh gunakan untuk membina jaringan usahawan MLM anda adalah dengan menggunakan blog.

Jika anda belum mengetahuinya, blog adalah singkatan kepada web log – yang bermaksud sebuah jurnal, log, diari ataupun sebarang catatan yang ditulis di laman web secara konsisten. Ianya berbeza daripada laman web biasa kerana blog selalu dikemaskini dan pembaca mempunyai pilihan untuk berinteraksi dengan penulis.

Sebagai contoh, laman web www.ZamriNanyan.com/success dan www.RahsiaMLM.com/rahsia merupakan 2 laman blog yang membincangkan topik berkaitan perniagaan Internet dan MLM. Jika anda lihat di kedua-dua laman blog yang saya sebutkan, anda akan dapati yang kandungan blog tersebut akan ditambah dari masa ke semasa.

Jadi, bagaimanakan anda boleh menggunakan blog untuk memperkembangkan perniagaan MLM anda?

Baiklah, biar saya berikan 3 keistimewaan blog sebagai alatan pemasaran MLM anda.

1. “Self-Branding”

Kepada yang telah lama berkecimpung di dalam perniagaan MLM pasti tahu yang salah satu sebab mengapa prospek anda menyertai perniagaan anda adalah disebabkan “anda sendiri”. Jika prospek anda mengenali anda terlebih dahulu dan berasa selesa dengan penyampaian anda, besar kemungkinan mereka akan menyertai anda.

Sebaliknya, bayangkan jika anda menerima e-mel yang tidak diundang (spam) dan mengajak anda menyertai syarikat XYZ dan rakan kenalan Internet anda juga mempromosikan syarikat XYZ. Anda berminat dengan produk yang ditawarkan dan rakan Internet anda banyak menerangkan kebaikan produk tersebut di laman blog beliau dan mengajak anda menyertai beliau juga.

Daripada siapakah anda akan membeli produk yang disebutkan?

Orang yang anda tidak kenali – yang menghantar spam kepada anda?

atau

Rakan kenalan Internet anda yang blognya selalu anda kunjungi dan baca?

Saya rasa jawapannya adalah jelas. Dari mata prospek anda juga, mereka anda mendapati anda sebagai orang yang boleh dipercayai dan juga mungkin pakar di dalam bidang yang anda ceburi (disebabkan informasi yang anda berikan di blog anda).

Jika anda mempunyai semakin ramai pembaca blog anda, mereka akan mula mengaitkan nama anda dengan blog tulisan anda. Dari sinilah mulanya “name branding” ke atas nama anda. Mereka akan berkata, “Oh ya! Ahmad yang menulis blog di www.BlogAhmad.com, kan? (contoh)”.

2. Alatan Mencari Prospek dan Menaja

Blog yang baik dan dipasarkan dengan berkesan akan menjadi popular di kalangan pembacanya dan jika anda memberikan maklumat yang berguna kepada pembaca, mereka akan mempromosikan blog anda dengan percuma.

Bagaimana ianya boleh terjadi?

Katakan yang anda menulis sebuah artikel di laman blog anda mengenai “7 cara untuk bersara dalam masa 7 tahun, dan anda tidak perlu rompak bank tempatan untuk melakukannya”. Nampaknya artikel ini sangat menarik untuk disampaikan kepada orang lain, jadi pembaca anda akan memberitahu rakan mereka mengenai blog anda – kerana di sini sajalah mereka boleh membaca artikel yang anda tulis.

Sekarang, bayangkan 100 orang pembaca melakukan perkara yang sama – anda mungkin akan memperolehi 100 lagi pembaca blog yang baru.

Dan jangan lupa – blog anda adalah bertujuan untuk mencari prospek dan menaja.

Oleh itu, cuba promosikan peluang perniagaan MLM anda di blog anda. Jika program MLM anda membenarkan anda “signup” (atau mendaftar) ahli baru secara online, letakkan alamat web yang pembaca anda perlu lawati untuk menyertai program MLM anda.

Cuma satu sahaja tip lagi yang perlu anda ingati – tulislah artikel atau penulisan yang berkaitan dengan peluang perniagaan, produk, motivasi atau berita mengenai perniagaan anda supaya para pembaca blog anda memang sudah jangkakan yang anda cuba membuka peluang untuk mereka mengetahui lebih lanjut mengenai anda dan perniagaan anda.

3. Alatan Untuk Menjual

Walaupun blog merupakan sesuatu yang mungkin bersifat secara peribadi kepada sesetengah orang, namun anda boleh menggunakannya sebagai alatan untuk menjual. Tidak ada salahnya membina sebuah blog peribadi yang mampu menambah pendapatan secara sampingan.

Di sini, saya bukan sahaja bercakap tentang hanya menjual barangan atau produk MLM anda, tetapi anda boleh juga menambah pendapatan sampingan dengan beriklan ataupun mempromosikan produk yang berkaitan dengan produk MLM anda.

Sebagai contoh, jika blog anda berkisar kepada perniagaan MLM dan anda banyak membincangkan perkara berkaitan produk anda, tidak salah jika anda meletakkan affiliate link ke laman web www.RahsiaMLM.com.

Sudah pasti ada di antara pembaca blog anda adalah daripada syarikat MLM yang lain, dan jika mereka kurang berminat dengan produk MLM dari syarikat anda, mungkin mereka merasakan yang ebook Rahsia MLM dapat membantu mereka. Jika mereka membeli ebook Rahsia MLM melalui affiliate link yang anda berikan, anda akan dibayar komisyen.

Dari sinilah anda boleh menjana pendapatan sama ada prospek anda menyertai MLM anda ataupun tidak.

Kesimpulannya, blog boleh menjadi satu senjata pemasaran anda yang berkesan. Apa yang saya bincangkan di sini mungkin berkaitan dengan MLM secara langsung tetapi ianya boleh juga diaplikasikan ke dalam perniagaan yang lain.

Bagi yang belum tahu bagaimana untuk membina blog secara percuma, anda bolehlah lawati www.blogger.com dan daftar di laman web tersebut. Untuk pembaca yang berminat untuk membina blog secara lebih profesional, anda bolehlah membina blog anda di server webhosting anda dan cara untuk membinanya ada diterangkan di dalam video ringkas di laman web www.videopercuma.com/r/zamri/kiosk6.html

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan mensyorkan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success” di http://www.OnlineMLMBlueprint.com untuk mempelajari cara-cara membina MLM Internet. Lawati laman web beliau http://www.OnlineProfitsMadeSimple.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mendekati beliau dengan lebih rapat.

[Ebook “Online Profits Made Simple” sedang melalui proses penterjemahan dari Bahasa Inggeris kepada Bahasa Malaysia. Nantikan kemunculan ebook ini dalam Bahasa Malaysia dalam masa terdekat]

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan dan Tom “Big Al” schreiter di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================

Next Page »