Membina “Senarai Nama” Di Internet Untuk MLM Anda

Membina “Senarai Nama” Di Internet Untuk MLM Anda
oleh Zamri Nanyan

Saya pasti anda akan diberikan tugasan untuk membuat senarai nama prospek anda sekiranya anda menceburi sebarang MLM. Saya tahu kerana pada permulaan saya berkecimpung di dalam MLM konvensional, itulah yang diajar kepada saya.

Anda akan disuruh menyenaraikan 100 nama rakan dan ahli keluarga terdekat untuk dihubungi bagi mempromosikan perniagaan MLM ini.

Dan jika anda sudah kehausan prospek, barulah anda memulakan cara lain untuk mencari prospek atau bakal pelanggan.

Namun begitu, bagaimanakah anda membuat senarai nama di Internet dan apakah alatan yang diperlukan?

Pertama sekali anda perlu tahu bahawa mencari prospek adalah perkara yang paling penting di dalam perniagaan MLM ataupun perniagaan Internet – lebih-lebih lagi sekiranya perniagaan anda lebih kepada menjual produk affiliate/MLM atau produk sendiri.

Sekiranya anda dapat mengumpul sebanyak mungkin senarai nama prospek, kebarangkalian untuk anda berjaya adalah tinggi tetapi perlu juga diingatkan bahawa ada banyak pengusaha bisnes di Internet menggunakan cara yang tidak beretika semasa mencari prospek.

Sebagai contoh, mengaut nama dan email orang yang “entah dari mana-mana” dengan menggunakan sebuah perisian dan mengahantar email kepada mereka. Inilah yang dinamakan “spam” dan silap haribulan, bisnes anda akan diberhentikan oleh syarikat MLM anda kerana terlalu banyak komplen yang menyatakan anda melakukan pemasaran email tidak beretika.

Bagaimanapun, di sini saya ada jawapan kepada pemasaran email yang terbukti efektif dan semestinya beretika.

Peralatan pertama dan juga merupakan senjata maut anda di dalam membuat senarai nama dan juga pemasaran MLM anda di Internet ialah “AUTORESPONDER”.

Tetapi bukan sekadar autoresponder biasa tetapi autoresponder yang membolehkan anda mengumpul nama dan email prospek, menghantar beberapa email kepada prospek anda secara automatik dan juga membenarkan anda menghantar email pada bila-bila masa kepada semua prospek anda sekali gus.

Dengan menggunakan autoresponder, semua pengendalian penghantaran email dan promosi MLM anda akan menjadi lebih teratur dan ada kalanya promosi anda berjalan secara autopilot tanpa memerlukan anda menghubungi prospek anda secara manual. Jadi, tak mustahil sekiranya jika anda menggunakan autoresponder yang baik, anda dapat mendaftar ahli baru ke dalam MLM anda walaupun anda sedang tidur nyenyak di siang hari. 🙂

Ada kalanya syarikat MLM anda menyediakan perkhidmatan autoresponder kepada anda (sekiranya MLM anda menggunakan Internet) dan apa yang anda perlu lakukan ialah mempromosikan laman web yang membolehkan prospek anda meninggalakan nama dan email mereka untuk dihubungi oleh syarikat MLM anda bagi pihak anda.

Contohnya ada di laman web ini:
http://awesome.successuniversity.com/new

Di sini sekiranya anda tidak berminat untuk membina sistem mengumpul senarai nama anda sendiri, anda boleh menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat MLM anda.

Apa yang perlu anda buat adalah cuma mempromosikan laman web yang berfungsi untuk mengumpul nama dan email prospek anda dan lakukan promosi tersebut secara besar-besaran.

Sekiranya anda seperti saya, anda mungkin ingin membina laman web untuk memulakan senarai nama anda sendiri dan anda bolehlah melanggan perkhidmatan autoresponder di laman web berikut:

http://go.aweber.com

http://getresponse.com/index/zamrinanyan

Tanya kepada saya sekali lagi “apakah senjata maut di dalam online MLM?” dan saya akan berikan jawapan “autoresponder” pada bila-bila masa.

Mengenai Penulis

============================================================
Zamri Nanyan mula berkecimpung di dalam perniagaan Internet sejak tahun 2003. Internet juga memberikan Zamri kebebasan untuk meluahkan fikiran beliau, menambah ramai kenalan dari serata dunia dan menjana pendapatan pada masa yang sama. Beliau berasa puas sekiranya dapat membantu lebih ramai orang membongkar rahsia menjana pendapatan melalui Internet. Lawati laman web beliau di http://www.ZamriNanyan.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mengenali Zamri Nanyan dengan lebih dekat.
============================================================

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================

Blog + Artikel = Pemasaran + Ebook = Pendapatan Internet (Bahagian I)

Blog + Artikel = Pemasaran + Ebook = Pendapatan Internet (Bahagian I)
oleh Zamri Nanyan

“Alamak! Macam susah je buat ‘internet business’ ni. Siap kena faham matematik lagi.”

Tapi janganlah anda risau – sebab tajuk yang kita bincangkan di sini tidaklah sesusah pelajaran matematik di tahap pengajian PhD.

Saya meletakkan tajuknya sebegini supaya anda mudah mengingati keseluruhan kandungan mesej yang saya tulis supaya anda boleh terus aplikasikan di dalam perniagaan Internet anda hari ini.

Terlebih dahulu, saya andaikan anda sudah mengetahui apakah yang dikatakan blog dan bagaimana untuk membinanya. Jika belum, saya cadangkan anda melawati http://simurl.com/blogging-steps untuk mempelajarinya.

Sekiranya anda adalah pembaca sesetengah blog usahawan internet, anda akan merasakan ada perbezaannya dengan blog yang lain. Walaupun terdapat unsur-unsur atau cerita peribadi, namun di dalam sesetengah paparan, anda akan dapati gaya penulisannya adalah ala-ala sebuah artikel yang ditulis untuk sesebuah bab di dalam buku.

Inilah yang saya katakan “multi-purpose writing” atau “penulisan pelbagai” – kerana anda akan menyiapkan sesuatu kerja yang boleh digunakan bagi lebih daripada satu tujuan.

“Bagaimana?”, anda bertanya.

Begini… Blog anda perlukan kandungan yang berguna untuk pembaca anda. Jadi, anda akan menulis sesuatu yang boleh memberikan manfaat kepada mereka dan pada masa yang sama, anda boleh berfikir beberapa langkah ke hadapan.

Untuk memudahkan anda, di sini saya berikan beberapa tip.

1. Tulis artikel yang sesuai untuk dimuatkan di dalam pelbagai situasi seperti dipaparkan di dalam blog, diletakkan di dalam forum, disebarkan ke direktori artikel lain, dijadikan “mini e-report”, dijadikan sebuah atau sebahagian bab di dalam ebook dan sebagainya.

Dalam ertikata lain, artikel ini dapat disesuaikan untuk pelbagai keadaan.

2. Tulis artikel yang berkaitan dengan tajuk yang anda bincangkan. Contohnya, anda boleh fikirkan tajuk sebuah ebook yang berkaitan dengan memperolehi pendapatan dengan perniagaan Internet MLM.

Jadi, sekiranya anda mempunyai ebook seperti ini, tajuk artikel yang anda boleh tulis ialah seperti “Bagaimana memilih perniagaan internet MLM yang sesuai”, “5 cara mempromosikan MLM di Internet”, “Salah faham mengenai internet MLM” dan banyak lagi. Tajuk-tajuk artikel ini boleh ditulis terlebih dahulu dan kandungannya boleh ditulis pada bila-bila masa.

Akhirnya, selepas semua artikel tersebut ditulis, secara tidak langsung, anda juga telah menyiapkan satu ebook.

3. Kekalkan gaya penulisan artikel anda bagi sesebuah tema atau tajuk utama yang anda ingin liputi. Ini penting kerana sekiranya gaya penulisan anda berbeza-beza, anda tidak mungkin dapat mencipta sebuah ebook yang mantap dan mempunyai ‘flow’ atau gaya bahasanya yang konsistent.

Praktikkan tip-tip yang diberikan di atas untuk memulakan penulisan artikel anda yang pertama, dan kita akan sambung semula dengan bahagian II pada masa akan datang.

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan memulakan perniagaan internet sejak 2003 lagi dan beliau mempunyai minat yang amat mendalam terhadap bidang pembangunan diri. Sekiranya berminat dengan produk pembangunan diri yang terbaik, sila lawati http://www.successuniversity.com.my untuk maklumat lanjut. Zamri juga ada menyediakan tawaran khas kepada anda di laman web http://imran.zamrinanyan.com/offer.html untuk “Kids Fund” anak-anak beliau. Anda pasti mahukan pakej yang beliau tawarkan ini.

*** Anda dibenarkan untuk meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda dengan syarat biodata Zamri Nanyan disertakan bersama. Link ke tawaran khas boleh ditukarkan kepada link affiliate anda selepas anda menyertai affiliate program beliau di http://imran.zamrinanyan.com/share.html. Artikel ini boleh juga disebarkan melalui email.

Berhati-hati Dengan Penggunaan Blog Percuma

Saya lihat kebanyakan usahawan MLM telah menggunakan blog sebagai cara pemasaran mereka di Internet… bagus! kerana ni merupakan salah satu cara yang baik untuk mendapatkan trust’ daripada prospek anda.

Dan lagi, blog mampu memberi sesuatu yang laman web statik lain tidak mampu melakukannya… iaitu… personaliti anda ebagai seorang individu. Inaya juga memberi ‘signal’ kepada rospek anda yang anda adalah orang yang benar-benar wujud dan bukannya seorang robot yang bersembunyi di sebalik laman web yang canggih.

Namun begitu, terdapat beberapa faktor yang anda perlu fikirkan jika anda menggunakan blog percuma sebagai medium untuk promosi produk atau peluang perniagaan anda, dan saya ada menulis serba sedikit mengenai topik ini di bawah.

Jika anda ada sebarang komen, jangan segan tinggalkannya di blog saya di ruangan komen.

ikhlas,

Zamri Nanyan

************************

Berhati-hati Dengan Penggunaan Blog Percuma
oleh Zamri Nanyan

Ada banyak yang bertanyakan saya… macam mana nak bina blog
secara percuma?

Saya anggap ini merupakan soalan daripada newbie… jadi saya tak
sentuh mengenai blog yang dipasangkan di website sendiri (walaupun
ini merupakan saranan terbaik saya).

Untuk permulaan, anda ada 2 pilihan.

1. www.Blogger.com

2. www.Wordpress.com

Blogger.com lebih baik sekiranya anda ingin mempromosikan produk
sendiri, produk affiliate atau online MLM. Di sini anda juga boleh
meletakkan kod Adsense anda di mana jika ada yang klik di iklan
Adsense ini, anda akan mendapat bayaran daripada Google.

WordPress.com juga adalah percuma. Versi yang anda boleh pasang di
webserver lagi banyak kelebihannya tetapi untuk versi percuma di
Wordpress.com, tak banyak ‘feature’ yang anda boleh tambah.

Kedua-dua perkhidmatan di atas adalah antara yang terbaik tetapi
saya pernah mengharungi satu pengalaman buruk bersama
Wordpress.com dan pernah juga dengar masalah dengan Blogger.com

Semasa pelancaran ebook Rahsia Sistem Merekrut MLM, saya
menggunakan WordPress.com untuk pre-launch campaign. Banyak juga
yang saya muatkan di situ dan banyak juga trafik ke laman blog
tersebut.

Satu hari, saya dapat berita daripada seseorang yang mengatakan
blog saya dah kena ‘banned’. Lepas membuat semakan sendiri, memang
benar yang blog saya sudah dipadamkan.

Saya pun hantar satu email kepada support dan balasannya mudah –
saya telah mempromosikan MLM di WordPress.com. Ianya melanggar
terma dan syarat mereka walaupun saya sebenarnya menggunakan blog
tersebut dengan tujuan memberikan berita terkini mengenai
pelancaran ebook saya dan bila dirayu untuk mendapatkan kembali
kandungan blog tersebut, jawapannya “sorry”. 🙂

Ramai juga individu yang menyatakan blog dari servis Blogger.com
yang mereka gunakan hilang walaupun saya belum pernah mengalaminya
lagi.

Jadi, sebagai permulaan, gunakan blogger.com untuk percubaan atau
membina blog untuk mempromosikan produk anda tetapi cepatlah
bertukar ke blog yang dipasangkan di laman web anda sendiri
selepas anda berjaya belajar menggunakan blog di servis percuma
ini.

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan memulakan perniagaan internet sejak 2003 lagi dan
beliau mempunyai minat yang amat mendalam terhadap bidang
pembangunan diri. Laman web utama beliau ialah
http://www.zamrinanyan.com dan sekiranya berminat dengan produk
pembangunan diri yang terbaik, sila lawati
http://www.successuniversity.com.my untuk maklumat lanjut.

*** Anda dibenarkan untuk meletakkan artikel ini di blog atau
laman web anda dengan syarat biodata Zamri Nanyan disertakan
bersama. Artikel ini boleh juga disebarkan melalui email.

Temubual TV (RTM1) untuk “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success”

Ada 2 perkara penting yang berlaku di dalam hidup saya pada 19 Spetember 2007 lepas. Saya akan beritahu perkara pertama yang berlaku pada masa pagi dahulu dan akan kemaskini peristiwa kedua selepas ini.

Rakaman Temubual RTM 1

Saya terpaksa datang ke Kuala Lumpur (dari Pulau Pinang) untuk sebuah segmen temubual TV di Angkasapuri. Program Resensi untuk slot di dalam Selamat Pagi Malaysia diadakan pada sebelah paginya dan saya ditemubual oleh saudara Syed Munawar untuk ulasan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success“.

Anda boleh melihat beberapa gambar yang sempat diambil pada hari hari tersebut di bawah.

Anda lihat dinding biru di belakang saya? Ianya akan digantikan dengan gambar yang berbeza bila dikeudarakan nanti.

Temubual tersebut adalah secara sepontan sahaja dan saya rasa saya dapat menjawabnya dengan baik (walaupun sedikit gemuruh). 🙂

Yang menariknya ialah saya dapat berjumpa beberapa rakan saya yang juga merupakan penulis buku berkaitan pemasaran internet (internet marketing). Jika anda baru berkecimpung di dalam perniagaan Internet, anda mungkin tidak mengetahui mereka tapi jika anda sudah ‘veteran’, anda mungkin mengenali beberapa nama di bawah ini.

dari kiri: Osman Affan, Irwan Dahnil dan Zamri Nanyan

dari kiri: Nirmitha (Pengurus True Wealth Publishing), Shuth, Osman Affan, Zamri Nanyan, Eruwan Gerry Norsen dan Irwan Dahnil

Baiklah, ini merupakan peristiwa penting yang berlaku pada pagi 19 Spetember.

Saya akan kemaskini lagi mengenai perkara penting yang berlaku pada sebelah petangnya yang juga tidak kurang menariknya.

Walaubagaimanapun, jika anda belum mendapatkan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success“, dapatkannya di kedai buku terdekat atau pesan terus dari saya di www.OnlineMLMBlueprint.com (masih ada beberapa buah lagi sebelum raya). 🙂

Buku inilah yang membawa saya ke Angkasapuri untuk rakaman TV di RTM1 ini.

 

MLM ala Jualan Langsung di Internet

Pertama sekali, saya ingin tekankan bahawa terdapat beberapa perbezaan di antara MLM dan Jualan Langsung.

Saya tidak akan terangkan dengan lebih lanjut mengenai perbezaan di antara 2 model bisnes ini kerana anda boleh membacanya di dalam ebook percuma “Wang Dari Peti Surat”, terjemahan daripada “Mailbox Money” di http://www.richardbrooke.com/pdfs/mailboxmoney-malay.pdf

Apa yang ingin saya utarakan di sini ialah bagaimana anda boleh menggunakan pendekatan model “Jualan Langsung” di Internet untuk membina perniagaan MLM anda.

Strategi ini ada disentuh di dalam buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success” tetapi anda juga boleh membacanya di http://networkmarketing.sitesell.com/onlinetools.html untuk memahaminya dengan lebih lanjut.

Secara ringkasnya, anda akan membina sebuah laman web yang akan menjual produk MLM anda kepada pelanggan secara langsung dan maklumat mengenai peluang perniagaan tidak akan disebut (atau menjadi paling tidak penting) untuk tujuan ini.

Tujuannya ialah, tidak lain dan tidak bukan, untuk mendapatkan pelanggan yang berpuas hati dengan barangan yang anda tawarkan. Daripada pelanggan inilah anda akan mendapat jualan berulang (repeat sales) atau saranan produk anda kepada lebih ramai orang (free word-of-mouth advertising).

Jika lebih ramai orang mensarankan produk anda, maka lebih besar potensi untuk anda membuat jualan.

Dan lagi, laman web sebegini mestilah dibina dengan cara yang baik supaya ianya dapat dicari dengan mudah apabila bakal pembeli anda mencari sesuatu produk yan mereka kehendaki di Internet.

Sebagai contoh, jika anda menjual produk ‘set bersalin’, bina sebuah laman web mengenai produk tersebut dan jualnya secara langsung di Internet. Pastikan yang laman web tersebut disenarikan di muka utama enjin carian seperti Google.com atau Yahoo.com. Bagi sesetengah daripada anda, membina laman web yang dioptimakan untuk enjin carian mungkin menjadi sedikit teknikal. Jadi, upah seseorang yang boleh menolong anda di bahagian ini (klu: http://networkmarketing.sitesell.com/onlinetools.html sesuai untuk tujuan ini).

Tentang bagaimana anda boleh menerima bayaran, terdapat beberapa cara yang anda boleh lakukan.

1. Arahan kepada pembeli anda untuk memasukkan wang ke dalam akaun bank anda (direct deposit).

2. Menerima pembayaran melalui kad kredit dengan menggunakan perkhidmatan daripada 2CheckOut.com atau PayPal.com

Kemudian, anda boleh hantarkan barangan anda kepada pembeli dengan menggunakan perkhidmatan pos (untuk barang fizikal) atau menggunakan automasi untuk menghantar produk digital.

Jika laman web anda dibina dengan cara yang betul dan barangan anda merupakan barangan yang ramai orang cari di Internet, pencarian prospek untuk membeli barangan anda tidak akan menjadi masalah lagi. Malah enjin carian seperti Google.com dan Yahoo.com akan membantu anda mendapatkan pelanggan dengan secara otomatik.

ikhlas,

Zamri Nanyan
www.RahsiaMLM.com

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan mensyorkan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success” di http://www.OnlineMLMBlueprint.com untuk mempelajari cara-cara membina MLM Internet. Lawati laman web beliau http://www.OnlineProfitsMadeSimple.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mendekati beliau dengan lebih rapat.

ps. Contoh produk MLM ‘set bersalin’ yang diberikan adalah benar. Rakan saya ada menggunakan kaedah ini dan menjualnya di www.SetBersalin.com

[Ebook “Online Profits Made Simple” sedang melalui proses penterjemahan dari Bahasa Inggeris kepada Bahasa Malaysia. Nantikan kemunculan ebook ini dalam Bahasa Malaysia dalam masa terdekat]

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan dan Tom “Big Al” schreiter di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================

Video Tutorial Percuma (Berkaitan Internet)

Saya akan beritahu 2 perkara pada paparan akan datang dan ianya berkaitan dengan apa yang saya akan berikan kepada anda pada hari ini.

Tanggal 27 Ogos 2007, saya telah melancarkan satu produk untuk pembelajaran usahawan internet dan juga bakal usahawan internet. Ianya diberi nama Video Percuma Dot Com.

Produk ini merupakan siri video tutorial di mana anda boleh tonton dan pelajari beberapa perkara berkaitan dengan nama domain dan webhosting.

Ya, mungkin ianya asing bagi sesetengah daripada pembaca blog ini tapi percayalah, jika anda ingin membina website (laman web) profesional untuk bisnes MLM anda, anda perlukan ilmu yang saya berikan di dalam produk ini.

Produk yang saya dan saudara Mohd Sufian cipta ini sebenarnya boleh dikenakan bayaran sehingga melebihi RM50 atau lebih. Saya percaya ianya mempunyai nilai yang tinggi walaupun saya dan Sufian memberikannya percuma.

Jadi, saya harap anda akan menggunakan ilmu yang kami curahkan di dalam produk ini sepenuhnya.

Untuk mendapatkan video percuma ini, sila lawati http://videopercuma.com/r/zamri atau klik ke atas grafik di bawah.

Selamat menonton. 🙂

Kehebatan Produk Digital dan MLM di Internet – Bahagian 2

Di dalam artikel “Kehebatan Produk Digital dan MLM di Internet”, saya ada menerangkan bagaimana anda boleh menjana pendapatan sampingan sama ada anda menaja ahli baru ataupun tidak ke dalam perniagaan MLM anda.

Persoalan yang seterusnya ialah – tidak semua orang pandai mencipta produk digital mereka sendiri, atau lebih tepat lagi tidak tahu jalan pintas untuk mendapatkan produk digital yang boleh dijadikan produk sendiri.

Di sini, saya akan beritahu anda bagaimana anda boleh melakukannya.

Cara yang paling mudah ialah dengan mendapatkan produk yang mempunyai lesen “Private Label Rights” di mana anda boleh mengubah kandungan produk tersebut dengan apa sahaja yang anda mahu atau menambah isi baru yang anda rasa sesuai untuk mempromosikan perniagaan MLM anda.

Produk dengan lesen “Private Label Rights” adalah sangat banyak. Jadi, anda perlulah bijak untuk mencarinya dan mengubah isi kandungan supaya anda dapat mempromosikan program MLM anda (sesuai untuk program affiliate juga).

Kemudian, anda mempunyai dua pilihan.

1. Menjual produk tersebut
2. Memberi percuma

Jika anda ingin menjualnya, pastikan anda tahu selok belok bagaimana anda hendak menjual di internet (Pakej Lengkap Perniagaan Internet ada menerangkan dengan lebih menyeluruh).

Atau jika anda ingin memberi secara percuma, anda akan mengikut strategi pemasaran yang saya huraikan di
http://rahsiamlm.com/rahsia/rahsia-mlm/pemasaran-internet-melalui-hadiah-percuma

Di sini anda dapat pelajari yang ianya tidaklah semudah mana untuk mendapatkan produk untuk mempromosikan sebarang program MLM yang anda sertai.

Saya pasti anda akan dapat mencari beberapa produk yang mempunyai lesen “Private Label Rights” degan mudah di
Internet tetapi jika anda ingin satu produk yang sesuai untuk mempromosikan program MLM anda, saya boleh berikan satu ebook secara percuma dengan syarat anda melakukan satu perkara mudah untuk saya.

Saya akan berikan ebook “Recurring Income Secrets” jika anda mendaftar secara percuma di laman web di bawah:

http://www.117selfimprovementgifts.com/index.php?id=623

Seterusnya, tinggalkan komen anda di blog ini, dan saya akan mengirim link untuk download ebook ini kepada anda.

Itu sahaja.

Lebih menarik lagi, ebook “Recurring Income Secrets” ini memang bertujuan untuk mempromosikan program MLM. Jadi, ianya amat sesuai untuk topik yang kita bincangkan di sini.

Sampai di sini dulu…

ihklas,

Zamri Nanyan
www.RahsiaMLM.com

ps. Pemberian ebook percuma ini akan tamat pada 24 Ogos.

pps. Jika anda telah mendaftar di 117 Self Improvement Gifts sebelum ini dan lupa username/password, anda boleh mendaftar semula dengan email yang berlainan.

ppps. Ebook “Recurring Income Secrets” ini dijual dengan harga $7 di http://www.nhk-estore.co.uk/RIS/?e=zamri@streamyx.com tetapi anda mendapatnya dengan percuma dari saya – dengan hanya mendaftar di http://www.117selfimprovementgifts.com/index.php?id=623

Pemasaran Internet Melalui Hadiah Percuma!

Artikel kita pada kali ini adalah bekisarkan pemasaran internet melalui pemberian hadiah percuma.

Dari pemerhatian saya, memang ada di kalangan pembaca ezine Rahsia MLM yang menggunakan pemasaran sebegini untuk menarik prospek untuk mendekati perniagaan mereka. Jadi, saya juga menggunakan produk cakera padat (CD) sebagai contoh bagaimana pemasaran sebegini dilakukan.

Dan sebelum anda teruskan membaca artikel tersebut, adakah anda telah mendaftar untuk mendapatkan pelbagai produk pembangunan diri (self-development) secara percuma? Jika belum, lawati laman web http://www.117selfimprovementgifts.com/index.php?id=623 sekarang.

Jika anda terlupa username dan password untuk memasuki laman web tersebut, anda boleh mendaftar sekali lagi untuk akses ke laman web tersebut.

Untuk artikel terbaru saya, sila dapatkannya di bawah.

Pemasaran Internet Melalui Hadiah Percuma!
oleh Zamri Nanyan

Memang jika dilihat pada dasarnya, sesebuah laman web perniagaan tidak mungkin akan menjana sebarang pendapatan jika segalanya diberi percuma.

Namun, cuba lawati beberapa laman web perniagaan internet dan anda akan perasan yang kebanyakan daripadanya memberikan sesuatu yang percuma kepada pengunjung laman web mereka. Di antara perkara yang diberikan percuma adalah seperti berikut.

1. Ezine percuma
2. Ebook percuma
3. Keahlian (membership) percuma
4. Artikel percuma
5. Perkhidmatan percuma
…dan banyak lagi.

Dan ada yang lebih ‘daring’ lagi sehingga sanggup menghantar barangan fizikal seperti CD dan buku.

Jika diberikan percuma, tidakkah itu merugikan usahawan internet berkenaan? Lebih-lebih lagi jika mereka terpaksa menghantar produk fizikal kepada pengunjung laman web mereka ke serata dunia.

Jawapannya ada di dalam pengiraan matematik dan juga taktik pemasaran yang dipraktikkan.

Baiklah, mari kita lihat taktik perniagaan ini terlebih dahulu.

Strategi Pemasaran

Produk yang diberikan percuma merupakan insentif kepada pengunjung untuk mengenali usahawan internet tersebut sebelum jualan dibuat. Ianya juga merupakan alatan atau ‘tool’ yang digunakan untuk membina kepercayaan di antara usahawan internet dan juga pengunjung laman web mereka (bakal pembeli).

Sekiranya kepercayaan wujud ke atas penjual (usahawan internet tersebut), maka ianya menjadi mudah untuk pembeli membelanjakan wang mereka untuk produk yang ditawarkan seterusnya.

Anda pun tahu yang ianya amat sukar untuk mempercayai sesuatu perniagaan di internet, bukan?

Dengan memberikan “pengalaman” berurusan dengan usahawan internet tersebut (secara mendapatkan produk percuma daripada beliau) akan mengurangkan rasa risau untuk berurus niaga pada masa akan datang.

Jadi anda dapat lihat di sini yang produk yang diberikan percuma, secara tak langsung, adalah bahan promosi untuk produk yang lain.

Perkiraan Matematik

Ya, jika diberikan percuma, mungkin kosnya terpaksa ditanggung oleh usahawan tersebut.

Contohnya, jika kos penghantaran sebuah cakera padat (CD) ialah RM3, maka jika 1000 orang yang memohonnya secara percuma, jumlah duit yang perlu dikeluarkan sudah mencecah RM3,000.

Semua orang tahu yang perbelanjaan RM3,000 tanpa pulangan balik adalah merugikan.

Tetapi, jika ianya dilakukan secara bijak, kos RM3,000 boleh bertukar kepada untung RM4,5000 dan sebagainya.

Jom kita lihat dengan lebih mendalam lagi dan ambil contoh penghantaran CD ini sebagai subjek analisa.

CD yang dihantar secara percuma adalah bahagian pengenalan kepada satu lagi produk video tutorial yang harganya RM100 sekeping. Disebabkan CD kedua ini lebih lengkap dan mempunyai segala rahsia yang tidak diterangkan di dalam CD pertama, besar kemungkinan mereka yang memohon CD pertama ingin mendapatkan CD kedua, di mana mereka terpaksa membayar untuk mendapatkannya.

Daripada 1,000 orang yang memohon, secara purata 75 orang akan membuat pesanan dan pembayaran sebanyak RM100 untuk sekeping CD.

Ini bermakna, anda sudah menghasilkan jualan sebanyak RM7,500 (andaian kos penghantaran ditanggung oleh pembeli).

Jadi, keuntungan bersih anda ialah RM7,500 (CD kedua) – RM3,000 (CD pertama) = RM4,500 (andaian kos menerbitkan CD adalah terlalu kecil untuk direkodkan).

Tingkatkan lagi peratusan pembelian CD kedua kepada pesanan CD kedua, dan anda akan menambahkan lagi keuntungan anda.

Secara ringkasnya, anda perlu mengetahui nisbah pembelian daripada hasil pemberian percuma, dan anda akan sentiasa menang di dalam pemasaran sebegini.

Dan sekiranya produk yang anda berikan adalah dalam bentuk digital seperti ebook atau perisian, ianya lebih memudahkan anda kerana kos permberian produk digital adalah percuma.

Oleh itu, anda harus menilai samaada strategi pemberian produk percuma kepada pengunjung laman web anda adalah berbaloi. Jika anda ingin melakukan dengan cara yang mudah, selalulah gunakan pendekatan pemberian produk digital.

Mengenai Penulis

============================================================
Zamri Nanyan mula berkecimpung di dalam perniagaan Internet sejak tahun 2003. Internet juga memberikan Zamri kebebasan untuk meluahkan fikiran beliau, menambah ramai kenalan dari serata dunia dan menjana pendapatan pada masa yang sama. Beliau berasa puas sekiranya dapat membantu lebih ramai orang membongkar rahsia menjana pendapatan melalui Internet. Lawati laman web beliau di http://www.ZamriNanyan.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mengenali Zamri Nanyan dengan lebih dekat, dan jangan lupa melawati http://www.ZamriNanyan.com/gifts untuk muatturun hadiah percuma.
============================================================

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================