MLM ala Jualan Langsung di Internet

Pertama sekali, saya ingin tekankan bahawa terdapat beberapa perbezaan di antara MLM dan Jualan Langsung.

Saya tidak akan terangkan dengan lebih lanjut mengenai perbezaan di antara 2 model bisnes ini kerana anda boleh membacanya di dalam ebook percuma “Wang Dari Peti Surat”, terjemahan daripada “Mailbox Money” di http://www.richardbrooke.com/pdfs/mailboxmoney-malay.pdf

Apa yang ingin saya utarakan di sini ialah bagaimana anda boleh menggunakan pendekatan model “Jualan Langsung” di Internet untuk membina perniagaan MLM anda.

Strategi ini ada disentuh di dalam buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success” tetapi anda juga boleh membacanya di http://networkmarketing.sitesell.com/onlinetools.html untuk memahaminya dengan lebih lanjut.

Secara ringkasnya, anda akan membina sebuah laman web yang akan menjual produk MLM anda kepada pelanggan secara langsung dan maklumat mengenai peluang perniagaan tidak akan disebut (atau menjadi paling tidak penting) untuk tujuan ini.

Tujuannya ialah, tidak lain dan tidak bukan, untuk mendapatkan pelanggan yang berpuas hati dengan barangan yang anda tawarkan. Daripada pelanggan inilah anda akan mendapat jualan berulang (repeat sales) atau saranan produk anda kepada lebih ramai orang (free word-of-mouth advertising).

Jika lebih ramai orang mensarankan produk anda, maka lebih besar potensi untuk anda membuat jualan.

Dan lagi, laman web sebegini mestilah dibina dengan cara yang baik supaya ianya dapat dicari dengan mudah apabila bakal pembeli anda mencari sesuatu produk yan mereka kehendaki di Internet.

Sebagai contoh, jika anda menjual produk ‘set bersalin’, bina sebuah laman web mengenai produk tersebut dan jualnya secara langsung di Internet. Pastikan yang laman web tersebut disenarikan di muka utama enjin carian seperti Google.com atau Yahoo.com. Bagi sesetengah daripada anda, membina laman web yang dioptimakan untuk enjin carian mungkin menjadi sedikit teknikal. Jadi, upah seseorang yang boleh menolong anda di bahagian ini (klu: http://networkmarketing.sitesell.com/onlinetools.html sesuai untuk tujuan ini).

Tentang bagaimana anda boleh menerima bayaran, terdapat beberapa cara yang anda boleh lakukan.

1. Arahan kepada pembeli anda untuk memasukkan wang ke dalam akaun bank anda (direct deposit).

2. Menerima pembayaran melalui kad kredit dengan menggunakan perkhidmatan daripada 2CheckOut.com atau PayPal.com

Kemudian, anda boleh hantarkan barangan anda kepada pembeli dengan menggunakan perkhidmatan pos (untuk barang fizikal) atau menggunakan automasi untuk menghantar produk digital.

Jika laman web anda dibina dengan cara yang betul dan barangan anda merupakan barangan yang ramai orang cari di Internet, pencarian prospek untuk membeli barangan anda tidak akan menjadi masalah lagi. Malah enjin carian seperti Google.com dan Yahoo.com akan membantu anda mendapatkan pelanggan dengan secara otomatik.

ikhlas,

Zamri Nanyan
www.RahsiaMLM.com

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan mensyorkan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success” di http://www.OnlineMLMBlueprint.com untuk mempelajari cara-cara membina MLM Internet. Lawati laman web beliau http://www.OnlineProfitsMadeSimple.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mendekati beliau dengan lebih rapat.

ps. Contoh produk MLM ‘set bersalin’ yang diberikan adalah benar. Rakan saya ada menggunakan kaedah ini dan menjualnya di www.SetBersalin.com

[Ebook “Online Profits Made Simple” sedang melalui proses penterjemahan dari Bahasa Inggeris kepada Bahasa Malaysia. Nantikan kemunculan ebook ini dalam Bahasa Malaysia dalam masa terdekat]

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan dan Tom “Big Al” schreiter di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================

Selamat Hari Merdeka

Selamat Hari Merdeka!

Di sini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Merdeka yang ke 50 kepada semua warganegara Malaysia di mana jua and berada.

Semoga apa yang anda lakukan mendapat hasil yang memuaskan.

ikhlas,

Zamri Nanyan

http://videopercuma.com/r/zamri

Tag “Tahukah Anda?”

Sudah 2 kali saya dikenakan ‘tag’ ke blog saya, dan rasanya kali ini saya terpaksa membalasnya.

Tag terkini dimulakan oleh saudara Shuth di mana beliau menulis 5 perkara rahsia mengenai diri beliau dan seterusnya ‘tag’ Alang untuk memberitahu 5 rahsia beliau.

Saya dikenakan tag oleh Alang untuk memberitahu 5 perkara yang jarang/tidak diketahui oleh orang ramai.

Baiklah, saya sahut cabaran tersebut dan di bawah saya nyatakan 5 perkara mengenai diri saya secara ringkas.

1) Saya berasal dari Felda Lubuk Merbau, Kedah

Ya, siapa sangka suara anak Felda sekarang sudah didengari oleh pelbagai kaum dan keturunan. Tulisan saya juga mungkin sudah dibaca oleh mereka dari pelbagai negara dan ada ‘mat saleh’ yang meminta nasihat daripada orang yang bahasa Inggerisnya adalah bahasa kedua (saya la tu). Bukannya hendak menunjuk-nunjuk tetapi saya ingin bakar semangat anda bahawa kita mampu melakukan sesuatu yang ‘great’ walaupun kita dari kampung atau desa yang terpencil.

2) Persekolahan

Saya harap ada di antara pembaca yang sama sekolah/universiti dengan saya.

a. Sekolah Rendah Kebangsaan Malau, Jitra Kedah
b. Sekolah Rendah Felda Lubuk Merbau
c. Sekolah Sultan Mohamad Jiwa, Sungai Petani, Kedah
d. Pusat Persedian Pendidikan (PPP/ITM) – IU 10
e. Syracuse University, New York, USA.

OK, siapa pernah bersekolah di tempat yang sama dengan saya.

2) Isteri saya cakap saya orang “Kedah Celup”

Ha! Ini yang menariknya… saya banyak menghabiskan masa dengan mereka yang berasal dari Selatan atau KL. Saya juga menghabiskan masa belajas saya lebih 2 tahun di Selangor.

Jadi, bila bercakap tu, kadang-kadang jadi rojak.

Loghat Kedah ada… Loghat KL pun ada.

Dan lagi, isteri saya asalnya dari Johor.

Bila bercakap dengan isteri, beliau cakap “abang ni dah takde loghat Kedah lagi dah… tak pure Kedah dah” 🙂

Apa nak buat… “Kedah Celup” pun “Kedah Celup” lah…

Janji faham…

Oh ya, kalau nak tau macam mana loghat saya bila bercakap, pegi www.VideoPercuma.com/r/zamri dan tonton video istimewa yang saya sediakan.

Lepas tu, jangan segan untuk komen di sini. 🙂

3) Tarikh lahir

Tarikh lahir saya ialah 11 Januari bersamaan dengan tarikh lahir Siti Nurhaliza… boleh tumpang glamer kejap tapi Siti Nurhaliza dah ada yang punya (pst… jangan kasi tahu isteri saya)

4) Kereta pertama

Volvo 244 GL – ni antik ni. Kalau kira timbang kati, boleh jual sebagai besi buruk dan guna duit tu untuk beli motor modenas. Tapi sekarang kereta tu memang dah jadi junk dan tak boleh jalan lagi dah.

5) Website pertama

Website pertama saya bina ialah www.MLMLessons.com pada tahun 2003 dan ianya masih beroperasi sehingga sekarang, cuma kebanyakannya saya dah “automate”kan.

Alrite… dah melalut saya tulis dan memang bukan style saya tulis sebegini di blog ini. Namun begitu, inilah saya. Tiada apa yang ‘super’ atau terlalu special. Saya juga individu seperti anda… cuma kadang-kadang tu terguris jugak bila dapat kritikan melampau mengenai apa yang saya lakukan dan minat untuk melakukannya di sini.

OK, disebabkan peraturannya sudah ditetapkan, saya terpaksa mencari mangsa untuk membongkar rahsia mereka kepada orang ramai. Mereka yang saya pilih ialah:

1) Dr. Irfan Khairi – pertama kali jumpa kat Writing Workshop Azizi Ali, beliau baru nak terbitkan buku. Sekarang dah jadi somebody I’m proud to call an internet friend.

2) Kidino – dia pernah tag saya dulu tapi tak sempat nak balas. Kali ni kira balas dan “even”lah kot…

3) Irwan Dahnil – first time jumpa kat Kayu Nasi Kandar Penang. Hmmm… kalau start SMS business pun ‘kool’ jugak ni.

4) Tazilan – JV pertama saya dengan beliau ialah di dalam VideoPercuma.com. Mungkin ada banyak peluang untuk JV pada masa hadapan.

5) Afdlin Shauki – ala pelakon tu… dia pakai blogger. So tak tau la kalau dia sedar apa yg kita buat kat sini, tapi kalau dia tau… cool jugak. Boleh korek rahsia. Ni kira random pick la (out of internet marketing niche).

Sumber tag: Shuth – > Alang – > Zamri

ps. Tagging sebegini juga boleh menjadi salah satu cara promosi viral yang berkesan jika ianya dilakukan dengan betul.

Video Tutorial Percuma (Berkaitan Internet)

Saya akan beritahu 2 perkara pada paparan akan datang dan ianya berkaitan dengan apa yang saya akan berikan kepada anda pada hari ini.

Tanggal 27 Ogos 2007, saya telah melancarkan satu produk untuk pembelajaran usahawan internet dan juga bakal usahawan internet. Ianya diberi nama Video Percuma Dot Com.

Produk ini merupakan siri video tutorial di mana anda boleh tonton dan pelajari beberapa perkara berkaitan dengan nama domain dan webhosting.

Ya, mungkin ianya asing bagi sesetengah daripada pembaca blog ini tapi percayalah, jika anda ingin membina website (laman web) profesional untuk bisnes MLM anda, anda perlukan ilmu yang saya berikan di dalam produk ini.

Produk yang saya dan saudara Mohd Sufian cipta ini sebenarnya boleh dikenakan bayaran sehingga melebihi RM50 atau lebih. Saya percaya ianya mempunyai nilai yang tinggi walaupun saya dan Sufian memberikannya percuma.

Jadi, saya harap anda akan menggunakan ilmu yang kami curahkan di dalam produk ini sepenuhnya.

Untuk mendapatkan video percuma ini, sila lawati http://videopercuma.com/r/zamri atau klik ke atas grafik di bawah.

Selamat menonton. 🙂

Kehebatan Produk Digital dan MLM di Internet – Bahagian 2

Di dalam artikel “Kehebatan Produk Digital dan MLM di Internet”, saya ada menerangkan bagaimana anda boleh menjana pendapatan sampingan sama ada anda menaja ahli baru ataupun tidak ke dalam perniagaan MLM anda.

Persoalan yang seterusnya ialah – tidak semua orang pandai mencipta produk digital mereka sendiri, atau lebih tepat lagi tidak tahu jalan pintas untuk mendapatkan produk digital yang boleh dijadikan produk sendiri.

Di sini, saya akan beritahu anda bagaimana anda boleh melakukannya.

Cara yang paling mudah ialah dengan mendapatkan produk yang mempunyai lesen “Private Label Rights” di mana anda boleh mengubah kandungan produk tersebut dengan apa sahaja yang anda mahu atau menambah isi baru yang anda rasa sesuai untuk mempromosikan perniagaan MLM anda.

Produk dengan lesen “Private Label Rights” adalah sangat banyak. Jadi, anda perlulah bijak untuk mencarinya dan mengubah isi kandungan supaya anda dapat mempromosikan program MLM anda (sesuai untuk program affiliate juga).

Kemudian, anda mempunyai dua pilihan.

1. Menjual produk tersebut
2. Memberi percuma

Jika anda ingin menjualnya, pastikan anda tahu selok belok bagaimana anda hendak menjual di internet (Pakej Lengkap Perniagaan Internet ada menerangkan dengan lebih menyeluruh).

Atau jika anda ingin memberi secara percuma, anda akan mengikut strategi pemasaran yang saya huraikan di
http://rahsiamlm.com/rahsia/rahsia-mlm/pemasaran-internet-melalui-hadiah-percuma

Di sini anda dapat pelajari yang ianya tidaklah semudah mana untuk mendapatkan produk untuk mempromosikan sebarang program MLM yang anda sertai.

Saya pasti anda akan dapat mencari beberapa produk yang mempunyai lesen “Private Label Rights” degan mudah di
Internet tetapi jika anda ingin satu produk yang sesuai untuk mempromosikan program MLM anda, saya boleh berikan satu ebook secara percuma dengan syarat anda melakukan satu perkara mudah untuk saya.

Saya akan berikan ebook “Recurring Income Secrets” jika anda mendaftar secara percuma di laman web di bawah:

http://www.117selfimprovementgifts.com/index.php?id=623

Seterusnya, tinggalkan komen anda di blog ini, dan saya akan mengirim link untuk download ebook ini kepada anda.

Itu sahaja.

Lebih menarik lagi, ebook “Recurring Income Secrets” ini memang bertujuan untuk mempromosikan program MLM. Jadi, ianya amat sesuai untuk topik yang kita bincangkan di sini.

Sampai di sini dulu…

ihklas,

Zamri Nanyan
www.RahsiaMLM.com

ps. Pemberian ebook percuma ini akan tamat pada 24 Ogos.

pps. Jika anda telah mendaftar di 117 Self Improvement Gifts sebelum ini dan lupa username/password, anda boleh mendaftar semula dengan email yang berlainan.

ppps. Ebook “Recurring Income Secrets” ini dijual dengan harga $7 di http://www.nhk-estore.co.uk/RIS/?e=zamri@streamyx.com tetapi anda mendapatnya dengan percuma dari saya – dengan hanya mendaftar di http://www.117selfimprovementgifts.com/index.php?id=623

Blog Berwajah Baru dan Rahsia MLM 2…

Pertama sekali, anda boleh rasakan yang blog ini adalah berlainan dengan rupa blog Rahsia MLM yang anda selalu lihat.

Ianya disebabkan saya menukarkannya kepada “theme” atau layout baru untuk blog ini. Jika anda ingin tahu dari mana saya dapatkan tema baru blog ini, ianya adalah daripada  Easy WordPress Themes (produk Gobala Krishnan) dan anda bolehlah klik di sini untuk maklumat lanjut mengenai template ini.

Diharapkan blog ini senang digunakan untuk rujukan anda nanti.

Pengumuman kedua ialah….

Rahsia MLM 2 bakal diterbitkan apabila ianya siap diterjemah dan disunting.

Ini merupakan satu lagi penghargaan yang besar yang diberikan oleh Tom “Big Al” Schreiter kepada saya untuk menerbitkan satu lagi best-seller beliau ke dalam bahasa Malaysia.

Dan saya pasti… anda akan berpuas hati dengan ebook Rahsia MLM 2 kerana kualitinya adalah seperti kualiti buku Tom “Big Al” Schreiter yang lain.

Jika anda rasa ebook Rahsia MLM adalah rujukan terbaik…. ebook Rahsia MLM 2 tidak akan mengecewakan anda.

Dan, walaupun ebook ini mungkin tidak akan diterbitkan dalam bulan ini atau dalam September, namun anda boleh lawati www.RahsiaMLM2.com untuk melihat sendiri template laman web untuk ebook tersebut.

Saya sangat gembira dengan Rahsia MLM 2 dan saya harapkan ianya akan menjadi sebuah lagi rujukan terbaik untuk anda nanti.

-Zamri Nanyan

Pemasaran Internet Melalui Hadiah Percuma!

Artikel kita pada kali ini adalah bekisarkan pemasaran internet melalui pemberian hadiah percuma.

Dari pemerhatian saya, memang ada di kalangan pembaca ezine Rahsia MLM yang menggunakan pemasaran sebegini untuk menarik prospek untuk mendekati perniagaan mereka. Jadi, saya juga menggunakan produk cakera padat (CD) sebagai contoh bagaimana pemasaran sebegini dilakukan.

Dan sebelum anda teruskan membaca artikel tersebut, adakah anda telah mendaftar untuk mendapatkan pelbagai produk pembangunan diri (self-development) secara percuma? Jika belum, lawati laman web http://www.117selfimprovementgifts.com/index.php?id=623 sekarang.

Jika anda terlupa username dan password untuk memasuki laman web tersebut, anda boleh mendaftar sekali lagi untuk akses ke laman web tersebut.

Untuk artikel terbaru saya, sila dapatkannya di bawah.

Pemasaran Internet Melalui Hadiah Percuma!
oleh Zamri Nanyan

Memang jika dilihat pada dasarnya, sesebuah laman web perniagaan tidak mungkin akan menjana sebarang pendapatan jika segalanya diberi percuma.

Namun, cuba lawati beberapa laman web perniagaan internet dan anda akan perasan yang kebanyakan daripadanya memberikan sesuatu yang percuma kepada pengunjung laman web mereka. Di antara perkara yang diberikan percuma adalah seperti berikut.

1. Ezine percuma
2. Ebook percuma
3. Keahlian (membership) percuma
4. Artikel percuma
5. Perkhidmatan percuma
…dan banyak lagi.

Dan ada yang lebih ‘daring’ lagi sehingga sanggup menghantar barangan fizikal seperti CD dan buku.

Jika diberikan percuma, tidakkah itu merugikan usahawan internet berkenaan? Lebih-lebih lagi jika mereka terpaksa menghantar produk fizikal kepada pengunjung laman web mereka ke serata dunia.

Jawapannya ada di dalam pengiraan matematik dan juga taktik pemasaran yang dipraktikkan.

Baiklah, mari kita lihat taktik perniagaan ini terlebih dahulu.

Strategi Pemasaran

Produk yang diberikan percuma merupakan insentif kepada pengunjung untuk mengenali usahawan internet tersebut sebelum jualan dibuat. Ianya juga merupakan alatan atau ‘tool’ yang digunakan untuk membina kepercayaan di antara usahawan internet dan juga pengunjung laman web mereka (bakal pembeli).

Sekiranya kepercayaan wujud ke atas penjual (usahawan internet tersebut), maka ianya menjadi mudah untuk pembeli membelanjakan wang mereka untuk produk yang ditawarkan seterusnya.

Anda pun tahu yang ianya amat sukar untuk mempercayai sesuatu perniagaan di internet, bukan?

Dengan memberikan “pengalaman” berurusan dengan usahawan internet tersebut (secara mendapatkan produk percuma daripada beliau) akan mengurangkan rasa risau untuk berurus niaga pada masa akan datang.

Jadi anda dapat lihat di sini yang produk yang diberikan percuma, secara tak langsung, adalah bahan promosi untuk produk yang lain.

Perkiraan Matematik

Ya, jika diberikan percuma, mungkin kosnya terpaksa ditanggung oleh usahawan tersebut.

Contohnya, jika kos penghantaran sebuah cakera padat (CD) ialah RM3, maka jika 1000 orang yang memohonnya secara percuma, jumlah duit yang perlu dikeluarkan sudah mencecah RM3,000.

Semua orang tahu yang perbelanjaan RM3,000 tanpa pulangan balik adalah merugikan.

Tetapi, jika ianya dilakukan secara bijak, kos RM3,000 boleh bertukar kepada untung RM4,5000 dan sebagainya.

Jom kita lihat dengan lebih mendalam lagi dan ambil contoh penghantaran CD ini sebagai subjek analisa.

CD yang dihantar secara percuma adalah bahagian pengenalan kepada satu lagi produk video tutorial yang harganya RM100 sekeping. Disebabkan CD kedua ini lebih lengkap dan mempunyai segala rahsia yang tidak diterangkan di dalam CD pertama, besar kemungkinan mereka yang memohon CD pertama ingin mendapatkan CD kedua, di mana mereka terpaksa membayar untuk mendapatkannya.

Daripada 1,000 orang yang memohon, secara purata 75 orang akan membuat pesanan dan pembayaran sebanyak RM100 untuk sekeping CD.

Ini bermakna, anda sudah menghasilkan jualan sebanyak RM7,500 (andaian kos penghantaran ditanggung oleh pembeli).

Jadi, keuntungan bersih anda ialah RM7,500 (CD kedua) – RM3,000 (CD pertama) = RM4,500 (andaian kos menerbitkan CD adalah terlalu kecil untuk direkodkan).

Tingkatkan lagi peratusan pembelian CD kedua kepada pesanan CD kedua, dan anda akan menambahkan lagi keuntungan anda.

Secara ringkasnya, anda perlu mengetahui nisbah pembelian daripada hasil pemberian percuma, dan anda akan sentiasa menang di dalam pemasaran sebegini.

Dan sekiranya produk yang anda berikan adalah dalam bentuk digital seperti ebook atau perisian, ianya lebih memudahkan anda kerana kos permberian produk digital adalah percuma.

Oleh itu, anda harus menilai samaada strategi pemberian produk percuma kepada pengunjung laman web anda adalah berbaloi. Jika anda ingin melakukan dengan cara yang mudah, selalulah gunakan pendekatan pemberian produk digital.

Mengenai Penulis

============================================================
Zamri Nanyan mula berkecimpung di dalam perniagaan Internet sejak tahun 2003. Internet juga memberikan Zamri kebebasan untuk meluahkan fikiran beliau, menambah ramai kenalan dari serata dunia dan menjana pendapatan pada masa yang sama. Beliau berasa puas sekiranya dapat membantu lebih ramai orang membongkar rahsia menjana pendapatan melalui Internet. Lawati laman web beliau di http://www.ZamriNanyan.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mengenali Zamri Nanyan dengan lebih dekat, dan jangan lupa melawati http://www.ZamriNanyan.com/gifts untuk muatturun hadiah percuma.
============================================================

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================

Produk pembangunan diri percuma (117 Self Development Gifts)

Jika anda adalah salah seorang yang berminat dengan “self-development” atau pembangunan diri seperti saya, saya cadangkan anda lawati laman web di bawah untuk memuatturun pelbagai produk digital yang berkualiti.

Lebih menarik lagi, anda boleh mendapatkan produk ini secara PERCUMA!

http://www.117selfimprovementgifts.com/index.php?id=623

Lakukannya sekarang sebelum tawaran ini ditarik balik. 🙂

Kisah 3 Sahabat Dari Malaysia

Saya ingin menarik perhatian anda daripada M L M seketika dan memberi sedikit ‘update’ berkaitan 3 sahabat internet saya.

Gobala Krishnan, Vince Tan dan Melvin Ng sekarang menjadi selebriti di Internet dengan pelancaran laman web mereka yang dinamakan “Send US To US” Firesale.

Apa yang menarik ialah mereka menggabungkan pelbagai produk digital yang berkualiti  untuk dijual pada harga yang rendah.

Jika dibeli secara berasingan, produk ini boleh mencecah ribuan dollar, tetapi mereka menawarkannya pada harga $37.

Namun, harga ini tidak akan kekal di situ.

Ianya akan meningkat naik dalam masa 24 jam dari sekarang.

http://getresponse.com/t/9124129/614169/182498357/

Tujuan utama laman web ini dicipta ialah untuk mengumpul dana bagi mereka pergi ke USA untuk satu seminar internet di sana.

Apa yang lebih menarik ialah dalam masa 24 jam shaja, sudah hampir 400 jualan dicapai.

Menarik, bukan?

Sebabnya…

1. Produk yang ditawarkan pada harga yang diberikan andalah sangat istimewa.

2. Faktor joint-venture…

Ya, walaupun saya tak dapat menganggarkan berapa ramai ‘joint-venture’ partner mereka ada untuk menjual produk ini, apa yang saya tahu ialah webserver mereka ‘jammed’ disebabkan terlalu ramai yang melawati laman web tersebut pada jam pertama ianya dilancarkan.

Di sini, saya ingin mengajak anda lawati laman web yang sedang mencipta sejarah bagi 3 orang rakan saya ini, dan ‘support’ mereka dengan pembelian anda sementara harga belum dinaikkan.

Klik di sini untuk pembelian:

http://getresponse.com/t/9124129/614169/182498357/

Dan akhir sekali, saya ingin menyatakan yang “Malaysia Boleh” dan anda juga berkemampuan untuk bersaing dengan pasaran global.

Oh ya! Jika anda membeli produk yang ditawarkan di laman web yang saya berikan di atas, sila hubungi saya di www.zamrinanyan.com/success/contact dan saya akan berikan hadiah tambahan – ebook saya yang bertajuk “Online Profits Made Simple” yang kini dijual pada harga RM37 di www.OnlineProfitsMadeSimple.com

ikhlas,

Zamri Nanyan
www.RahsiaMLM.com
www.OnlineMLMBlueprint.com

ps. Cepat! Harga akan dinaikkan dalam masa kurang daripada 24 jam dari sekarang…

pps. Dan dapatkan ebook saya “Online Profits Made Simple” secara percuma dengan pembelian daripada 3 orang rakan saya ini.

Menggunakan Blog Untuk Memasarkan Peluang Perniagaan MLM

Menggunakan Blog Untuk Memasarkan Peluang Perniagaan MLM
oleh Zamri Nanyan

Salah satu alatan yang anda boleh gunakan untuk membina jaringan usahawan MLM anda adalah dengan menggunakan blog.

Jika anda belum mengetahuinya, blog adalah singkatan kepada web log – yang bermaksud sebuah jurnal, log, diari ataupun sebarang catatan yang ditulis di laman web secara konsisten. Ianya berbeza daripada laman web biasa kerana blog selalu dikemaskini dan pembaca mempunyai pilihan untuk berinteraksi dengan penulis.

Sebagai contoh, laman web www.ZamriNanyan.com/success dan www.RahsiaMLM.com/rahsia merupakan 2 laman blog yang membincangkan topik berkaitan perniagaan Internet dan MLM. Jika anda lihat di kedua-dua laman blog yang saya sebutkan, anda akan dapati yang kandungan blog tersebut akan ditambah dari masa ke semasa.

Jadi, bagaimanakan anda boleh menggunakan blog untuk memperkembangkan perniagaan MLM anda?

Baiklah, biar saya berikan 3 keistimewaan blog sebagai alatan pemasaran MLM anda.

1. “Self-Branding”

Kepada yang telah lama berkecimpung di dalam perniagaan MLM pasti tahu yang salah satu sebab mengapa prospek anda menyertai perniagaan anda adalah disebabkan “anda sendiri”. Jika prospek anda mengenali anda terlebih dahulu dan berasa selesa dengan penyampaian anda, besar kemungkinan mereka akan menyertai anda.

Sebaliknya, bayangkan jika anda menerima e-mel yang tidak diundang (spam) dan mengajak anda menyertai syarikat XYZ dan rakan kenalan Internet anda juga mempromosikan syarikat XYZ. Anda berminat dengan produk yang ditawarkan dan rakan Internet anda banyak menerangkan kebaikan produk tersebut di laman blog beliau dan mengajak anda menyertai beliau juga.

Daripada siapakah anda akan membeli produk yang disebutkan?

Orang yang anda tidak kenali – yang menghantar spam kepada anda?

atau

Rakan kenalan Internet anda yang blognya selalu anda kunjungi dan baca?

Saya rasa jawapannya adalah jelas. Dari mata prospek anda juga, mereka anda mendapati anda sebagai orang yang boleh dipercayai dan juga mungkin pakar di dalam bidang yang anda ceburi (disebabkan informasi yang anda berikan di blog anda).

Jika anda mempunyai semakin ramai pembaca blog anda, mereka akan mula mengaitkan nama anda dengan blog tulisan anda. Dari sinilah mulanya “name branding” ke atas nama anda. Mereka akan berkata, “Oh ya! Ahmad yang menulis blog di www.BlogAhmad.com, kan? (contoh)”.

2. Alatan Mencari Prospek dan Menaja

Blog yang baik dan dipasarkan dengan berkesan akan menjadi popular di kalangan pembacanya dan jika anda memberikan maklumat yang berguna kepada pembaca, mereka akan mempromosikan blog anda dengan percuma.

Bagaimana ianya boleh terjadi?

Katakan yang anda menulis sebuah artikel di laman blog anda mengenai “7 cara untuk bersara dalam masa 7 tahun, dan anda tidak perlu rompak bank tempatan untuk melakukannya”. Nampaknya artikel ini sangat menarik untuk disampaikan kepada orang lain, jadi pembaca anda akan memberitahu rakan mereka mengenai blog anda – kerana di sini sajalah mereka boleh membaca artikel yang anda tulis.

Sekarang, bayangkan 100 orang pembaca melakukan perkara yang sama – anda mungkin akan memperolehi 100 lagi pembaca blog yang baru.

Dan jangan lupa – blog anda adalah bertujuan untuk mencari prospek dan menaja.

Oleh itu, cuba promosikan peluang perniagaan MLM anda di blog anda. Jika program MLM anda membenarkan anda “signup” (atau mendaftar) ahli baru secara online, letakkan alamat web yang pembaca anda perlu lawati untuk menyertai program MLM anda.

Cuma satu sahaja tip lagi yang perlu anda ingati – tulislah artikel atau penulisan yang berkaitan dengan peluang perniagaan, produk, motivasi atau berita mengenai perniagaan anda supaya para pembaca blog anda memang sudah jangkakan yang anda cuba membuka peluang untuk mereka mengetahui lebih lanjut mengenai anda dan perniagaan anda.

3. Alatan Untuk Menjual

Walaupun blog merupakan sesuatu yang mungkin bersifat secara peribadi kepada sesetengah orang, namun anda boleh menggunakannya sebagai alatan untuk menjual. Tidak ada salahnya membina sebuah blog peribadi yang mampu menambah pendapatan secara sampingan.

Di sini, saya bukan sahaja bercakap tentang hanya menjual barangan atau produk MLM anda, tetapi anda boleh juga menambah pendapatan sampingan dengan beriklan ataupun mempromosikan produk yang berkaitan dengan produk MLM anda.

Sebagai contoh, jika blog anda berkisar kepada perniagaan MLM dan anda banyak membincangkan perkara berkaitan produk anda, tidak salah jika anda meletakkan affiliate link ke laman web www.RahsiaMLM.com.

Sudah pasti ada di antara pembaca blog anda adalah daripada syarikat MLM yang lain, dan jika mereka kurang berminat dengan produk MLM dari syarikat anda, mungkin mereka merasakan yang ebook Rahsia MLM dapat membantu mereka. Jika mereka membeli ebook Rahsia MLM melalui affiliate link yang anda berikan, anda akan dibayar komisyen.

Dari sinilah anda boleh menjana pendapatan sama ada prospek anda menyertai MLM anda ataupun tidak.

Kesimpulannya, blog boleh menjadi satu senjata pemasaran anda yang berkesan. Apa yang saya bincangkan di sini mungkin berkaitan dengan MLM secara langsung tetapi ianya boleh juga diaplikasikan ke dalam perniagaan yang lain.

Bagi yang belum tahu bagaimana untuk membina blog secara percuma, anda bolehlah lawati www.blogger.com dan daftar di laman web tersebut. Untuk pembaca yang berminat untuk membina blog secara lebih profesional, anda bolehlah membina blog anda di server webhosting anda dan cara untuk membinanya ada diterangkan di dalam video ringkas di laman web www.videopercuma.com/r/zamri/kiosk6.html

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan mensyorkan buku “The Ultimate Blueprint of Internet MLM Success” di http://www.OnlineMLMBlueprint.com untuk mempelajari cara-cara membina MLM Internet. Lawati laman web beliau http://www.OnlineProfitsMadeSimple.com dan http://www.RahsiaMLM.com untuk mendekati beliau dengan lebih rapat.

[Ebook “Online Profits Made Simple” sedang melalui proses penterjemahan dari Bahasa Inggeris kepada Bahasa Malaysia. Nantikan kemunculan ebook ini dalam Bahasa Malaysia dalam masa terdekat]

================================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan dan Tom “Big Al” schreiter di atas tidak dibuang. Anda juga dibenarkan untuk mengubah link RahsiaMLM kepada link affiliate and untuk menjana pendapatan sampingan daripada artikel ini.
================================================

================================================

Sila sebarkan artikel ini dengan menggunakan fungsi beritahu rakan anda di bahagian atas laman web ini. Saya pasti rakan anda akan menghargai maklumat yang anda kongsi ini bersama mereka.
================================================

« Previous PageNext Page »